Rens van den Oever
Rens van den Oever Foto: Wil Feijen

(Oud-)Ondernemer van het Jaar zet deuren open tijdens Open Dag

Algemeen

Son en Breugel - In 2023 kregen de broers Rens en Wouter van den Oever de titel ‘Ondernemer van het jaar Son en Breugel’ toebedeeld met hun bedrijf ‘Kwekerij M. van den Oever BV’. Een jaar later zit ik aan tafel met Rens en blik terug. We kijken ook vooruit want er zijn altijd plannen. Ook plannen waarbij u dit bedrijf van binnen en buiten kunt bekijken. Er komt namelijk een Open Dag eind juni 2024.

Redactie: GazetMedia

Op de vraag of Rens als jochie al wist of hij het bedrijf van vader Martien over wilde nemen zegt hij: ‘’Het ondernemerschap krijg je sowieso vanuit huis mee. Vroeger hadden we een varkensbedrijf en daarnaast had mijn vader ook een stuk boomkwekerij. Nadat we geruimd werden door varkenspest moest er een keuze worden gemaakt. Mijn stem telde ook mee. Ik studeerde op dat moment tuinbouw aan de HAS Den Bosch. De keuze was snel gemaakt’’. De vijf jaar jongere broer Wouter stapte later ook in het bedrijf en samen runnen ze nu als tweede generatie dit familiebedrijf. Tien jaar geleden hebben de broers het bedrijf van vader Martien overgenomen, maar hij komt nog dagelijks een kijkje nemen.

Daarnaast is de titel ook positieve reclame

Kwekerij M. van den Oever BV koopt kleine planten in en na een aantal keren verpotten worden ze na 1 of 2 jaar verkocht. De klanten zitten door heel Europa. Wandelaars in het buitengebied zullen de velden vol tuinplanten op Olen wel kennen. Maar Rens realiseert zich ook dat het bedrijf voor veel inwoners uit het dorp onbekend is: “We verkopen nu eenmaal geen planten direct aan de consument. Mede daarom zijn we zo blij met de titel ‘Ondernemer van het Jaar’. Mensen hebben de moeite genomen om zich in ons bedrijf te verdiepen en om ons te nomineren. Het zegt iets hoe de gemeenschap en collega-ondernemers tegen ons aankijken. Daarnaast is de titel ook positieve reclame. We kregen felicitaties van klanten en toeleveranciers uit binnen- en buitenland. Ze hadden op social media gelezen dat we Ondernemer van het Jaar waren geworden.”

De lokale ondernemers zijn de motor van de economie en de gemeenschap

De nominatie ‘Ondernemer van het Jaar’ vindt Rens ook belangrijk voor de beeldvorming: “Het runnen van een onderneming gaat verder dan alleen geld verdienen. Ondernemers zijn belangrijk voor het dorp. De lokale ondernemers zijn de motor van de economie en de gemeenschap. Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid en werkgelegenheid. Maar kijk ook eens naar het Winter Event. Dat was zonder lokale ondernemers niet mogelijk geweest. Daar hebben alle bewoners van het dorp van kunnen meegenieten.”

De kwekerij is de afgelopen jaren gegroeid. Naast de hoofdlocatie in Breugel heeft Kwekerij M. van den Oever BV ook een locatie in Veghel. Er zijn twintig fulltime medewerkers in dienst. De broers maken altijd een 5-jarenplan. Voor nu is het doel om na de groei in oppervlakte van de afgelopen periode te stabiliseren. Rens: ‘’We willen met onze huidige capaciteit groei in omzet realiseren, we willen een efficiëntieslag maken en de puntjes op de i zetten. Nog beter worden dan dat we al zijn.”

Maar wat Kwekerij M. van den Oever ook graag wil is dat Son en Breugel en omgeving het bedrijf nog beter leert kennen. Vandaar de geplande Open Dag. Dat was eigenlijk al de bedoeling met hun 40-jarig bestaan, maar door corona niet mogelijk. Houdt u social media en de lokale krant in de gaten? U bent dan van harte welkom.