GGzE-activiteitenbegeleider Mervyn
GGzE-activiteitenbegeleider Mervyn Foto: Wil Feijen

Inloop Son en Breugel in het Dommelhuis

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Al zo’n drieënhalf jaar runt GGzE-activiteitenbegeleider Mervyn inloop Son en Breugel in het Dommelhuis. Dat doet hij vol enthousiasme en compassie. Bij de inloop komen mensen met verschillende achtergronden. Oorspronkelijk was de inloop bedoeld voor mensen met een psychische beperking. Inmiddels komen er mensen met verschillende achtergronden, die om wat voor reden dan ook graag weer onder de mensen willen zijn.

Redactie: Veerle Pennings
Fotograaf: Wil Feijen

Iedere donderdag komen ze bij elkaar om in een veilige en laagdrempelige omgeving met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wissselen. Mervyns doel met de inloop is om mensen een fijne dag te bezorgen, en dat doet hij op verschillende manieren. Door mensen in hun kracht te zetten bijvoorbeeld, en er zo voor te zorgen dat ze zich weer onderdeel voelen van de maatschappij. Voor mensen met een psychische beperking bestaat nog wel eens wat onbegrip. Dit probeert Mervyn weg te nemen door verschillende mensen uit te nodigen om met elkaar in gesprek te gaan. In zo’n gesprek laat hij passende manieren zien om beter met elkaar te kunnen communiceren. 

Eerdere werkervaring, onder andere bij de daklozenopvang en als ambulant begeleider, leerde Mervyn dat je mensen niet helpt door bepaalde zaken van ze over te nemen. Door ze een stukje op weg te helpen komen ze uiteindelijk verder. Dat is dan ook de insteek bij de inloop. Als begeleider focust Mervyn niet zozeer op de dingen die minder goed gaan, maar juist op de dingen die wel goed gaan, zoals het feit dat iemand de weg heeft gevonden naar de inloop. Door kleine successen te vieren, hoopt hij het vuurtje weer aan te wakkeren bij deelnemers.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ontmoeting met een oudere man die vanuit de stad naar Son en Breugel verhuisde. Niet lang na de verhuizing overleed zijn vrouw. Hij voelde zich eenzaam en vond het moeilijk om uit zijn huis te komen. Momenteel ziet hij de inloop als zijn wekelijkse uitje; iets waar hij zichtbaar van geniet. Mensen het gevoel te geven weer mee te doen en zich gehoord en gewaardeerd te voelen, dat is waar Mervyn het voor doet. Hij hoopt dat mensen bij de inloop de dagelijkse beslommeringen even kunnen vergeten, en gewoon een leuke tijd kunnen hebben. 

Gaat het je even wat minder voor de wind in het leven, loop je tegen zaken aan die je lastig vindt, of heb je behoefte aan contact met anderen? Dan is de inloop Son en Breugel er voor jou. Iedere donderdag kun je tussen 9.00 en 12.30 aanschuiven in het Dommelhuis. Voor meer informatie: bel of stuur een bericht naar Mervyn (06- 30640214).