Arndt van Ruremonde
Arndt van Ruremonde Foto: Wil Feijen

Een miljoen Nederlanders willen schrijver worden

Algemeen

Son en Breugel - Maar waarom in hemelsnaam? Uitgeverijen worden bedolven onder manuscripten van auteurs in spe, in Nederland zo’n 26.000 per jaar. Voor uitgevers en literaire agenten is het ondoenlijk om dit allemaal te lezen. Ze gaan er bij de selectie dan ook snel doorheen en komen vaak niet verder dan de titel, of de eerste bladzijde. Van alle aangeboden manuscripten wordt uiteindelijk 1% daadwerkelijk uitgegeven. Dat betekent niet dat de manuscripten die afvallen geen kwaliteit hebben. Het manuscript van Harry Potter bijvoorbeeld werd in eerste instantie door 20 uitgeverijen afgewezen voordat het een enorme hit werd.

Redactie: Marc van Beek

Schrijver in Son en Breugel: Arndt van Ruremonde
We leggen deze waarom-vraag ook voor aan Arndt van Ruremonde, die inmiddels 2 boeken heeft geschreven in het fantasy-genre en momenteel werkt aan een cyclus van 6 nieuwe boeken. Arndt vertelt dat het schrijven van een eigen verhaal een oude droom is, die ontstond toen hij voor het eerst ‘In de ban van de ring’ las en daarna de films zag. Het creëren van een eigen fantasiewereld, compleet met volkeren, personages en zelfs een landkaart bleek een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit te oefenen. En natuurlijk droomt iedere schrijver van eeuwige roem, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat bij veel schrijvers hun boeken na korte tijd alweer bij de ramsj liggen, volgens Arndt.

Hoe pak je dat nou aan, een boek schrijven?
Dat blijkt voor iedere schrijver anders te zijn. Arndt werkt met een schema van 3 kolommen. In de 1e kolom de hoofdpersonages en belangrijkste gebeurtenissen, in de 2e kolom de minder belangrijke personages en gebeurtenissen, en in de 3e kolom de ondersteunende verhaallijnen. De hele opbouw van het boek zit daar dus al in. Het is daarna de kunst om dit samen te brengen in één verhaal waarbij je heen en weer beweegt tussen de verhaallijnen. "Soms zit je lekker in een flow en lijkt het verhaal zichzelf te schrijven, en soms moet er harder voor gewerkt worden", aldus Arndt. Voordat hij daadwerkelijk met schrijven begon heeft hij zich een jaar lang verdiept in het schrijfproces en ontwikkelt zich daar nog steeds in.

Soms zit je lekker in een flow en lijkt het verhaal zichzelf te schrijven, en soms moet er harder voor gewerkt worden

Eerst las hij zelf ook alleen fantasy-boeken, maar inmiddels ook andere genres om te kijken of hij qua stijl of opbouw daar dingen van kan leren. Dat heeft onder andere ertoe geleid dat zijn hoofdstukken veel korter zijn geworden, wat prettiger leest en het verhaal verder opstuwt. "Verder heb je ‘meelezers’ nodig: een geselecteerde groep lezers die kennis van zaken hebben en niet bang zijn om hun mening te geven. Dat betekent wel dat je je verhaal meerdere keren herschrijft. In het begin was dat: de volgende dag lezen wat je gisteren geschreven hebt en verbeteren, maar dat schiet niet op. Het teruglezen en aanpassen gaat dan steeds langer duren. In één keer doorschrijven, het verhaal afmaken en daarna verbeteren en herschrijven is dus het devies", aldus Arndt.

Ander taalgebruik aanleren
Arndt werkt al lang in een ambtelijke omgeving waar hij ook veel stukken moet schrijven. Hij vertelt dat hij voor het schrijven van zijn boeken een heel andere stijl van schrijven heeft moeten aanleren. Het ‘show, don’t tell’-principe was daarbij belangrijk, wat zoveel betekent als dat door de actie en dialogen het verhaal verteld wordt en niet door het te beschrijven, terwijl dat laatste in zijn werk juist wél de bedoeling is.

Epische fantasy en grote dromen
Arndt houdt van ‘epische fantasy’ in zijn verhalen; grote legers en veldslagen bijvoorbeeld, maar wel voorafgegaan door kleine gebeurtenissen en personages die later in het verhaal een onderdeel zijn van het grote geheel. Ook voor wat betreft zijn boeken heeft hij nog wel wat epische pijlen op zijn boog. Zo zou hij die graag in het Engels vertaald zien en droomt hij van een verfilming van zijn verhalen. Maar voorlopig is hij nog druk met de cyclus van 6 nieuwe boeken, waarvan er 2 zo goed als af zijn.

Schrijverscollectief in het Dommelhuis
Daarnaast is Arndt benaderd door de bibliotheek om een collectief van en voor jonge schrijvers in Son en Breugel te gaan opzetten. Het is de bedoeling dat hiermee beginnende schrijvers de gelegenheid krijgen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Daarnaast zullen er ook gasten uit het schrijversvak worden uitgenodigd. Welke vorm deze bijeenkomsten gaan krijgen, ligt nog niet vast en zal mede door de deelnemers worden bepaald. Op 16 april a.s., ‘s avonds, is de eerste inspiratiebijeenkomst in het Dommelhuis. Als je je hiervoor wilt aanmelden kun je een mail sturen naar avanruremonde@kpnmail.nl. Wie interesse heeft in een van de boeken van Arndt kan ditzelfde mailadres gebruiken.