Rubriek Duurzaam Son en Breugel
Rubriek Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: NK-tegelwippen is CO2 oogsten!

Algemeen Duurzaamheid

CO2 oogsten. Jaren geleden hoorde ik deze term voor het eerst. U kent het misschien niet, maar onbewust het concept misschien wel. Wellicht compenseert u CO2 als u vliegt of heeft u bosgecompenseerd gas van uw energieleverancier? Bedrijven betalen dan vaak een bedrijf of initiatief om ergens in de wereld bomen te planten om CO2 emissie te compenseren.

CO2 oogsten, dat kan u ook zelf doen. Dit is met besparen, het meest duurzame dat u kan doen. Planten halen via hun bladgroenkorrels CO2 uit de lucht. Dus hoe meer bladgroen u in uw tuin heeft, hoe meer CO2 u iedere dag oogst. Je kan in lagen werken, bodembedekker, struik, boom waardoor u per m² nog meer CO2 kan oogsten. Het gebruik van inheemse planten en bomen heeft de voorkeur omdat deze het ecosysteem versterken. Wilt u hier meer over weten, houdt dan de artikelen van ‘Van Tegel naar Egel’ in deze krant in de gaten. NK-tegelwippen speelt in op deze gouden kans, zij promoten het tegelwippen in tuinen door er een wedstrijd van te maken tussen gemeenten. In veel gemeenten mogen mensen geveltuintjes aanleggen en groen adopteren, waardoor ook deze ruimte veel effectiever gebruikt kan worden om o.a. CO2 vast te leggen.


NK Tegelwippen - MooiSonenBreugel

Dit jaar is er in Son en Breugel een NK-tegelwip scholenwedstrijd. De Sonnewijzer, Buitenstebinnen, De Stokland en De Harlekijn gaan de strijd aan. Zij dagen hun leerlingen uit om in eigen tuin, die van vrienden, familie of buren tegels te wippen, welke ze op school inleveren. Op de gewipte plek kan CO2 geoogst worden, maar nog veel meer. Water kan in de bodem infiltreren, het koelt de omgeving af, draagt bij aan de biodiversiteit, zuivert de lucht, produceert zuurstof en verbetert de psychische gezondheid van alle omwonenden. Dit voordeel heeft simpelweg geen nadeel en is een investering in de volgende generatie. Investeert u mee?

 CO2-compensatie
Er is veel om CO2-compensatie te doen, want het vermindert de CO2-uitstoot niet en de bomen nemen niet in hetzelfde tempo CO2 op als dat het wordt uitgestoten. Er is ruimte en vruchtbare bodem nodig om de bomen te planten. Grond is hier duur, dus ‘kopen’ bedrijven grond van boeren in ontwikkelingslanden. Deze grond kan vervolgens niet meer gebruikt worden om voedsel te verbouwen. Het is geen duurzame oplossing, ondanks dat hij wel zo wordt gepresenteerd. Wilt u meer weten? Op de site van Milieu defensie, CO2-compensatie,staat duidelijke informatie.