Lezerspodium
Lezerspodium Foto: MooiSonenBreugel

Lezerspodium: Een lege huls leidt tot een lege berm

Algemeen

“Dat je gelijk hebt wil niet zeggen dat je gelijk krijgt.” Deze uitspraak hebben we (ik, Aafke Reker en Cor Burger) afgelopen jaar vaak gehoord tijdens gesprekken over ecologisch groenbeheer met de gemeente. Niet mijn eerste gesprekken, want ik sprak al voordat ik vorig jaar voor de grasmaaier ging staan met de groenbeleidsambtenaren over ecologischer beheer. In 2021 werd me zelfs in een vertrouwelijk gesprek gevraagd geen moeilijke vragen meer in de raad te stellen omdat een ‘vaag’ beleid meer ruimte gaf om ecologisch verantwoorde stappen te zetten. Een cruciale fout blijkt nu. 

Toen ik voor de grasmaaier stapte om te protesteren steunde Aafke en Cor me direct. We plaatste een banner aan de Gentiaanlaan en ontvingen meer dan 50 steunmails. Er kwamen opnieuw gesprekken met de gemeente en verantwoordelijk ambtenaar Dirk van Riel zei in de gemeenteraad dat dit niet had mogen gebeuren. Deze manier van maaien gaat namelijk ten koste van de biodiversiteit ipv dat het biodiversiteit bevordert.

De banner staat er dit jaar echter weer. Grote stukken berm zijn wederom gemaaid zonder een stuk leefomgeving over te laten voor de insecten. Volgens de verantwoordelijke ambtenaar is het nu beter gedaan, want ze maaien vroeger in het jaar. Maar de vogels hebben nu de eerste leg, en schaarste aan voedsel: insecten. Het voedsel van de insecten is namelijk weggemaaid, en vele insecten zijn direct met het gras opgezogen en afgevoerd. De overgebleven insecten zullen met gebrek aan leefomgeving en voedsel bovendien minder eitjes leggen.

‘Wat we doen is groen’ blijkt een lege huls te zijn. Ondanks dat we horen dat er vanuit de raad al sinds 2019 om ander beleid wordt gevraagd. Steunraadsleden komen zelf met oplossingen als in een ‘wave’ maaien en hooien ipv afzuigen.

Op dit moment is er in het gemeentelijk beleid geen definitie vastgesteld van ‘ecologisch beheer’, ‘biodiversiteit’ of ‘klimaataddaptief’.  Daardoor kunnen deze termen zelf ingevuld worden door de dan verantwoordelijke wethouder. Daarnaast mist er een gedefinieerde visie. Dit maakt dat men niet ter verantwoording kan worden geroepen over het uitgevoerde beleid. Minder biodiversiteit is immers ook nog steeds biodiversiteit.

In de raadsvergadering van 18 april gebruikte wethouder Boersma een drogredenering van veiligheid. Er is wederom veel meer gemaaid dan noodzakelijk voor veiligheid en recreatie. Bovendien waren ze vorig jaar erg laat met het wel noodzakelijk maaien voor verkeersveiligheid en recreatie. De wethouder geeft aan rekening te houden met alle 18.000 inwoners. Blijkbaar tellen onze toekomstige inwoners niet mee in het te bepalen beleid. Terwijl zij de gevolgen van deze herhaaldelijke aanslagen op de biodiversiteit zullen moeten dragen. 

Nicolien Tournoij