Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Mogelijkheden

Column Column

96 jaar is ze en ze tobt al een tijdje met haar gezondheid. Vooral plassen, of beter gezegd: niet plassen, blijkt een probleem. Het ene moment heeft ze buikpijn. Als we haar blaas scannen, blijkt dat ze niet goed kan uitplassen. Daarop wordt door de arts een katheter voorgeschreven. 

Het andere moment heeft ze buikpijn en is ze verward en blijkt ze een urineweginfectie te hebben. Dan krijgt ze een antibioticumkuur en wordt de katheter weer verwijderd. 

En zo vervalt ze van de regen in de drup. 

‘U moet veel drinken! Goed proberen uit te plassen! Echt veel drinken!’

De tips vliegen haar om de oren. Maar ja, ze is, zoals gezegd, 96 jaar. Veel drinken betekent veel plassen en veel overeind komen. En dat laatste gaat ook steeds moeizamer. Uitgeput raakt ze ervan!

Ze vindt er weinig meer aan en dat bespreekt ze ook zo met haar arts. 

Het liefst slijt ze haar dagen zittend in haar rolstoel voor het raam, naar buiten kijkend naar het verkeer dat voorbij komt. 

Die antibioticumkuren maken haar sloom…ze wil het gewoon allemaal niet meer. 

Nadat ze opnieuw heeft aangegeven wat ze wel en niet wil, bespreekt de arts met haar de mogelijkheden. De katheter wordt blijvend terug geplaatst en ze krijgt een onderhoudskuur antibioticum. 

Wanneer ik een aantal dagen later over de afdeling loop, zit ze tevreden in haar stoel voor het raam, genietend van een kopje thee.