Afbeelding

Uilenbeschermer gezocht

Landbouw / Visserij

Het lijkt sinds lange tijd weer beter te gaan met de kerkuilen en steenuilen in Noord-Brabant. Zeker in het buitengebied van Son en Breugel. Dit seizoen mochten we maar liefst 81 jonge steenuilen en 12 kerkuilen verwelkomen.

Een record! Dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan de uilenbeschermers. Zij helpen broedpaartjes aan nestgelegenheid. Van de Brabantse steenuilen maakt zo'n 90% gebruik van een nestkast om hun kroost groot te brengen. Bij de kerkuil ligt dat percentage zelfs op 98 %. Het mag duidelijk zijn, zonder nestkasten zouden er nauwelijks kerk- en steenuilen zijn!

Uilenbeschermer gezocht in Son en Breugel: m/v

Samen is beter
Uilenkasten hangen en/of controleren betekent bijna altijd dat een ladder beklommen moet worden. Dan is het simpelweg veiliger wanneer een 2e man (of vrouw!) de ladder stabiel houdt en materialen aangeeft/aanpakt. Werken in subgroepjes van twee, maximaal drie personen heeft daarom de voorkeur.
Geschikt voor:
stoere types die met een grote kast de trap op durven
Waarom uilenbescherming??
Voor kerkuilen zijn er onvoldoende plekken om nesten te maken. Daarom hangen de vrijwilligers van de uilenbescherming kasten waar kerkuilpaartjes kunnen broeden. Ze controleren de kasten en maken ze schoon. Ook voor de steenuil plaatsen de vrijwilligers nestkasten. Die kasten moeten gecontroleerd en schoongemaakt worden. Als beloning mag je de uilen en hun jongen dan in al hun pracht bekijken. We hebben de laatste jaren de populatie enorm zien groeien wat eigenlijk natuurlijk het grootste cadeau is.
Mooi werk?
Met zijn geruisloze vlucht en ronde gezicht is de kerkuil een fascinerend dier. Ook steenuilen zijn prachtige vogels, waarvan we de populatie graag in stand willen houden. Een enthousiast klein groepje vrijwilligers, van jong tot oud, zet zich al jaren in Son en Breugel in voor uilenbescherming. Wij zijn echter dringend op zoek naar vrijwilligers die ons hiermee willen helpen. Vind je uilen ook van die mooie dieren? Hou je van een beetje rondstruinen in de natuur? Op z'n tijd een praatje maken met bewoners van het buitengebied die een nestkast op hun erf hebben? Ben je een stoer type die wel een ladder op durft? Loop eens met ons mee om te kijken wat ons werk inhoudt. Stuur een mail naar t.florisse@chello.nl en dan maken we een keer een afspraak om je te ontmoeten.
Lonneke van Soest
coördinator uilenwerkgroep Son en Breugel