Bluestars
Bluestars

"Je moet weten wat Bonanza was"

Algemeen

Deze uitspraak komt van Harrie Sijbers, creatief brein achter en grondlegger van cabaretgroep The Blue Stars. De uitleg hierover volgt, maar eerst, hoe en waarom The Blue Stars?

Harrie begint zijn verhaal met zijn jeugdherinnering. Als 8-jarige mocht hij tijdens de kermis glazen spoelen bij café Het Leeuwke in Nijnsel. Er trad een groepje muzikanten op, maar ook "unne mens die grapjes maakte". En daar begon het idee al te groeien: dat wil ik later ook!

Héél veel jaren later, na optredens als tonprater tijdens de Zittingsavonden met Carnaval in Son en Breugel, vond hij een medestander. Rob Verschuren, een grappenmaker met een hele andere stijl dan hijzelf. Ze gingen er samen eens voor zitten, en toen Harrie na een half jaar zei dat hij jasjes wilde laten maken om op te treden, begreep Rob dat het serieus werd. Twee muzikanten die hun sporen al dik verdiend hebben in Son, Benjo Plandsoen en Joost Egmond, waren snel enthousiast gemaakt en The Blue Stars waren geboren. Bijna dan, want de partners van Harrie en Benjo, Ellen Sijbers en Erica van Dijck sloten ook aan en maakten het team compleet. Wat Harrie de volgende opmerking ontlokt : " Wij komen nooit te laat thuis, want onze vrouwen zijn erbij ".

4 Jaar geleden brachten ze een try out van hun eerste programma met als titel "Kruimelvlaai". Die voorstelling was, tot groot ongeloof van Rob, in no time uitverkocht, en er volgden nog 5 uitverkochte voorstellingen in Dejavu. De basis was gelegd!

Voor welk publiek?
Hiervoor geldt: je moet weten wat Bonanza was. De show spreekt vooral mensen aan vanaf een jaar of 40. Zij zullen veel " O ja" momenten beleven, herinneringen uit hun jeugd opnieuw meemaken, genieten van de click tussen de artiesten en vooral met een hele grote lach op het gezicht de zaal verlaten. Het programma lijkt af en toe op improvisatie, maar niets is minder waar. Over elke regel tekst, over elke minuut stilte is nagedacht. Harrie is de regisseur, hij schrijft de teksten, schaaft ze bij, en elke week wordt er druk gerepeteerd om elkaar scherp te houden. Maar ze hebben er vooral ontzettend veel lol in, dat blijkt wel uit het gesprek. En zoals ze zeggen: "de mensen komen gewoon voor ons naar het theater, dat is toch geweldig" !

De optredens vinden niet alleen in theaters plaats. Ook worden The Blue Stars uitgenodigd op particuliere feesten, zoals huwelijksjubilea of bij de jubilaris van een vereniging. Dan wordt er maatwerk geleverd, en wordt er bijvoorbeeld een act opgevoerd met de zogenaamde Harmonie "De Volharding". De 'voorzitter' richt de feesttoespraak tot de jubilaris en de muzikanten spelen slaan er ( vals) op los, een hilarische act.

Maatwerk dus, soms ook zonder muzikanten, wat ze dan als grap verwerken:" het budget liet niet toe dat we met zessen kwamen!"

Stukje toekomst

De komende tijd staan er diverse optredens gepland in de regio. Op 17 oktober de show "Voor het donker binnen" in theater De Brink in Eerde en op 8 januari "Holle Kie Day "in theater De Enck in Oirschot. Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Kaarten zijn te bestellen via fonsjet@kpnmail.nl. Het optreden in Het Klooster in Nuenen op 4 december is reeds uitverkocht.

Het enthousiasme van The Blue Stars werkt aanstekelijk, ze stralen uit dat ze plezier hebben aan hun optreden en willen dat heel graag met hun gasten delen. Na afloop van de show maken ze dan zeker een praatje, wat al bijna weer een show is! Noteer daarom de data in uw agenda voor een bijzondere avond met een vette lach.