Afbeelding

Lezerspodium

Algemeen

Nader onderzoek bestuurscultuur

Er zou in deze gemeente nogmaals een "onderzoek" komen mbt MAF centrum. De vraagstelling blijkt zich nu dus uitsluitend te beperken tot de gevel ?
Dat kan dan wel zgn door middel van een representatieve steekproef conform statistische leer bestaand uit 200 willekeurige gekozenen, maar hoe dat dan te rijmen valt met beperking "tot de zwijgende meerderheid" is een raadsel. Bovendien wat valt er eigenlijk te kiezen met zo'n gemanipuleerde vraagstelling? En wat als van die 200 willekeurig gekozenen een aantal weigert om hieraan mee te werken, waar blijft dan de , so wie so al dubieuze, representativiteit ? Nergens dunkt mij. Eigenlijk begrijp ik ook niet dat een gerenommeerd buro zich daartoe leent, anders dan in het kader van "u vraagt, wij draaien".

Wat had volgens mij had moeten gebeuren in volgorde is:
- brede behoeftepeiling
-financiële begroting oa opbrengsten en van bouw- en exploitatiekosten, met en zonder subsidies ( eerst rekenen dan tekenen, aldus een gevleugelde uitspraak van wijlen wethouder Bergmans, waar inmiddels zijn eigen partij zich niet meer aan houdt).
-volledige overlegging van bovenstaande aan alle betrokkenen dan pas stemming en dan pas beslissen.
Daar is inmiddels al genoeg over gezegd.

Deze steekproef is een wassen neus , een dure vorm van windowdressing, die op geen enkele manier in het algemeen belang te rechtvaardigen is, onverantwoord weggegooid geld in het kader van "Rechthaberei" en arrogantie van dit College. Waarom heeft men verzuimd een referendum met een of andere verkiezing te combineren, dat was een eenvoudig en duidelijk uitgangspunt geweest en had geen 70.000 euri hoeven kosten . Geld wat nu verbrast wordt .
Het is trouwens goed in zijn algemeenheid op te merken dat er veel en veel kritischer gekeken moet worden naar nut en kosten van allerlei "ingehuurde" krachten en onderzoeken/contracten, men zou bv eens moeten kijken naar allerlei specificaties , uurtarieven en controlemogelijkheden op declaraties. Wat is de toegevoegde waarde?
Met name raadsleden zouden zich hier aktief in moeten verdiepen. Mooi vb is in deze gemeente in dit verband is ook de groenvoorziening, waarbij duidelijk gemeentewerken in toenemende mate bewust is en wordt uitgeschakeld en de burgerij wordt opgezadeld met een "inspraakavond" door een gecontracteerde externe partij. en waarschijnlijk misbruikt gaat worden door de gemeente om zich aan iedere verantwoording te onttrekken, behalve het doorgeven van een derden telnr of geanonimiseerd email adres met no reply ( hier moet u niet zijn, zoek het zelf maar uit, zoals het een goede netwerkgemeente betaamt? )
Het inschakelen van externen zou systematischer en veel kritischer moeten worden beoordeeld.

Sinds er tegen de term privatisering nogal negatief aangekeken wordt sinds allerlei schandalen rond bv spoor en gezondheids-en ouderenzorg etc, spreekt men nu van "ingehuurde" krachten, maar dat is natuurlijk hetzelfde als privatiseren , ergo lood om oud ijzer.
Op landelijk nivo houden we een kleine kreupele overheid over die niet goed funtioneert ( bv VWA en fibronilschandaal) en op lokaal nivo een klein steeds incompetenter gemeentebestuur,( omdat overheidsknowhow bewust steeds meer wordt uitgebeend) . Een regering en bestuur, dat zich steeds meer onttrekt aan de verantwoordelijkheid die goed bestuur zou moeten meebrengen .

Dat is wel iets anders dan de door ,het zich als intellectueel presenterend VVD orakel, Bolkestein ,in de 90-er jaren geproklameerde "kleine slagvaardige overheid". Nu zien we de gevolgen van 25 jaar neo liberaal beleid : een in toenemende mate falende overheid en steeds weliger tierende schandalen waar niets mee gedaan wordt.

Men kan zich ook eens afvragen in hoeverre er een verband bestaat tussen bovenstaande ontwikkelingen en allerlei corruptie – en fraude, belonings-declaratieschandalen ,niet meer functionerende ( uitgebeende) overheidsinstellingen ,belangenverstrengelingen en daarbij ook eens denken aan het gezegde "goed voorbeeld , doet goed volgen''en de kennelijk nu zichtbare tegenhanger "slecht voorbeeld doet dus slecht volgen"? Dat is "de onzichtbare hand van de markt" waar neo Liberalen van links en rechts zich zo graag op beroepen?

Deze "bestuurscultuur" zou mijns insziens eens nader onderzocht moeten worden , met de bijbehorende conclusies en te trekken consequenties, in plaats van alles weglachen.

Mvrgr
W.Zwetsloot