Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Zonnebloem zoekt versterking

Verenigingen

Son en Breugel - Betrokkenheid bij de fysiek beperkte medemens. Vrijwilligers van de Zonnebloem zetten alles op alles om de medemens met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Belangrijk dat, vaak ouderen met een lichamelijke beperking, van het leven kunnen blijven genieten, contact met de maatschappij behouden en niet in een isolement raken. De vrijwilliger van de Zonnebloem speelt daarbij een cruciale rol. Landelijk is de Zonnebloem bekend van zijn befaamde boottochten. Maar ook lokaal vinden er veel activiteiten en belangrijke contacten plaats. We praten met drie bevlogen vrijwilligers die al jaren actief zijn voor de Zonnebloem in Son en Breugel: Andréa Meijer, Toos van de Laar en Paul Kors.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen


Wachtlijst door gebrek aan vrijwilligers
De Zonnebloem afdeling Son en Breugel bestaat al meer dan 40 jaar en is een zeer actieve plaatselijke afdeling met ruim 100 deelnemers, gasten genoemd en 38 enthousiaste vrijwilligers. Onze gastvrouwen en -heer vertellen: "Doordat de nadruk steeds meer op kleinschalige een-op-een contacten komt te liggen en wij ook zelf verouderen, hebben we meer vrijwilligers nodig. Daarnaast merken we dat de vraag om 'gast' te kunnen worden toeneemt, we hebben nu zelfs al een wachtlijst." 
Gesprekken over levensvragen of zomaar gezelligheid
Wat drijft jullie, vraag ik. Bijna in koor klinkt het: "Betrokkenheid bij je medemens, oog hebben voor de kwetsbaren en iets voor de ander kunnen betekenen. Er vindt een koppeling tussen de vrijwilliger en de gast plaats, uiteraard moet het klikken van beide kanten. Vaak zoeken we de gasten thuis op voor een praatje en een kopje koffie of een wandeling. We hebben het over alledaagse en bij wijlen verrassende zaken, soms diepgaand over levensvragen of soms over 'koetjes en kalfjes'.  Het zijn waardevolle en bijzondere contacten die je hebt met je gast; een persoonlijke wisselwerking. Daar wordt je zelf ook een rijker mens van en het geeft ons veel voldoening."  

Afwisselende activiteiten voor de gasten
Wat voor activiteiten doen jullie zoal? Andréa pakt een map waar hun activiteiten voor de komende periode in staan. Ze vertellen enthousiast en vullen elkaar aan: "Los van onze individuele contacten hebben we ook gezamenlijke bezigheden." Ze sommen er een paar op. "Zo hebben we de komende tijd  een toeristische dag, gesponsord door onze vaste sponsor 'de Rotery,' waar we met onze gasten op bezoek gaan bij, de tot herberg verbouwde kloosterboerderij, de Brabantse Kluis in Aarle Rixtel. Maar we hebben ook een muziekmiddag in de boerderij in Breugel. Een bedevaart naar de Maria Grot. Bloemschikken en kerststukjes maken, museabezoek zoals het DAF en Edah museum. We hebben onze jaarlijkse 'Verwendag' met volop aandacht voor hoofd, handen en voeten, verzorgd door schoonheidspecialisten, mani- en pedicures. Vele themamiddagen en het traditionele sfeervolle Nieuwjaars Treffen in de Brasserie van Thermae Son. Deze laatste organisatie verdient wat ons betreft een dikke pluim voor hun inzet en betrokkenheid bij de Zonnebloem."

Hoe wordt je vrijwilliger?
"Voor vrijwilliger bij de Zonnebloem heb je geen bepaalde opleiding nodig. Alleen empathie naar je medemens en iets voor een ander willen betekenen. Er worden ook geen eisen gesteld aan het aatal uren; een kleine beschikbaarheid is ook welkom. Ook jongeren worden van harte uitgenodigd zich aan te melden. Na aanmelding vindt er een intakegesprek plaats met de coördinator om uitleg te geven over de activiteiten en het doel van de vereniging. In dit gesprek wordt duidelijk wat het vrijwilligerswerk inhoudt en waar je goed over moet nadenken als je begint met dit soort vrijwilligerswerk. Het is een waardevolle taak, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Vandaar dat nieuwe vrijwilligers starten met een introductiecursus 'Aan de slag als vrijwilliger bij de Zonnebloem'. De coördinator' gaat op zoek naar een geschikte gast en er vindt een kennismakingsgesprek plaats. Het voordeel van het bezoekwerk voor de Zonnebloem is dat het altijd in je eigen tijd kan en dat jijzelf, samen met de deelnemer, de bezoekafspraken inplant en bepaalt hoe lang je komt."  

Kom jij ons versterken? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met: Henri Lodewijks, telefoon 0499-475143
http://www.zonnebloem.nl/sonenbreugel