Frits Helders (links) en Frits van Stralen
Frits Helders (links) en Frits van Stralen Foto: Annie Maessen

Het HOi-Huis zoekt beheerders

Algemeen

Son en Breugel - "Het is onbeschrijflijk wat hier allemaal gebeurt", zegt Frits van Straten, de voorzitter van het HOi-Huis. Een leuk begin, 'onbeschrijflijk', voor een correspondent die een verhaaltje komt schrijven.

Senioren voor senioren
"De andere Frits komt zo", zegt hij en zonder vragen begint hij te vertellen. "We bestaan al bijna 12 jaar en zijn ontstaan uit een initiatief van een aantal senioren die een centrum voor hobbyactiviteiten wilden opzetten voor actieve senioren. Inmiddels is Frits Helders gearriveerd en springt met een soepele beweging op een desk van het kleine kantoortje. "Neem toch een stoel," zegt de voorzitter. "Nee, Frits, ik zit liever hoog, dan kan ik beter in de gaten houden, wat voor onzin je vertelt," zegt de vicevoorzitter met een knipoog. De sfeer is gezet. Dit wordt geen formeel gesprek, dat is me duidelijk.

Door: Arjen Strik
Foto's: Annie Maessen

Een beheerder is echt noodzakelijk
Frits en Frits vervolgen hun verhaal. "De mannen van het eerste uur, Koos, Matty van de Ven en Kees Pijnenborg waren destijds op zoek naar een geschikte locatie om hun Huis voor Hobby, Ontmoeting en informatie voor senioren op te zetten. Ze kwamen in contact met aannemer Toon Lavrijssen, die net gestopt was met zijn aannemersbedrijf. Ze vroegen hem of hij zijn locatie, verscholen achter de Taylorstraat, niet wilde verhuren. Toon ging akkoord, maar bedong in het contract dat hij zelf ook mocht blijven klussen in het nieuwe HOi-Huis.

Er volgde een periode van opknappen en renovatie, een klus van jewelste, die in eigen beheer door 20 klussers werd uitgevoerd. Plafonds, elektra, vloeren, toiletten, alles moest aangelegd worden, zelfs bouwvallige zeecontainers werden ongebouwd tot activiteitenruimte voor senioren. In de beginperiode was er op toerbeurt toezicht per dagdeel.

Toen het HOi-Huis werd geopend waren er 20 leden,nu zijn het er 325. Al gauw trad John Hermes aan als beheerder, hij was alle dagen aanwezig. Een gouden kracht, die als vrijwilliger een lintje verdient.

"We hebben hier echt dagelijks een beheerder nodig. Iemand die aanspreekbaar is en weet van de hoed en de rand. We hebben hier een werkplaats met professionele apparatuur dat vereist ook wettelijk een aanspreekbare en dagelijks toezicht. John is rond de pensioengerechtigde leeftijd en heeft aangegeven het rustiger aan te willen doen. Vandaar dat we op zoek zijn naar nieuwe beheerders. We waren natuurlijk ontzettend verwend dat hij dagelijks aanwezig was, dat vind je nu niet meer, vandaar dat we als bestuur gekozen hebben een 'pool' op te zetten van mensen die deze taak voor een aantal dagen per maand op zich willen nemen."

Het HOi-Huis een veelzijdig activiteitencentrum voor senioren
Frits en Frits geven een toelichting op de huidige hobby's die men kan uit oefenen in het HOi-Huis. Enthousiast vertellen ze: "Men kan hier kleien, we hebben Tiffany, er is een multimediagroep, er zijn klokkenmakers aan het repareren. Je kan hier schilderen, boetseren, werken met textiel, kaarten maken en tekenen. Ook hebben we een fotogroep, je kan fotoshoppen, Aboriginal art beoefenen en koken. Echt trots zijn we op onze technische werkplaats."

We krijgen een rondleiding door een hal met professionele freesbanken, gereedschap en apparaten voor metaal- en houtbewerking. Een aantal deelnemers is actief bezig met het vervaardigen van kunstwerken op dit gebied. "Kijk, dit is een echte Rietveld kapstok," zegt de voorzitter. Hij houdt een gelijmde constructie omhoog en zegt: "Jammer dat je er je jas niet aan kunt ophangen. Wat zou je nog graag willen maken?" vraagt hij aan de houtbewerker. Hij krijgt de bal teruggekaatst en krijgt het snedige antwoord: "Een nieuwe voorzitter."

Als laatste vertellen Frits en Frits over het project 'samen koken, samen eten'. "Een keer per drie weken kunnen senioren hier een heerlijke maaltijd komen eten. Voor 5 euro krijgen ze een heerlijk verse maaltijd voorgeschoteld, bereid door onze vrijwilligers. Geen pakje en zakje gerecht, maar echt vers," vertelt Frits Helders. "Maar je kan hier dagelijk komen lunchen. Voor 2,50 euro krijg je een smaakvolle lunch, met verse broodjes en heerlijke seizoensproducten".
Kortom het HOi-Huis is een belangrijke voorziening in Son en Breugel, in een aantrekkelijke setting waar senioren hun hobby's kunnen uitoefenen en sociale contacten kunnen opdoen.

Belangstelling?
Heeft u belangstelling om als vrijwilliger een aantal dagdelen per maand als beheerder het team van het HOi-Huis te komen versterken? Neem dan contact op met Frits van Stralen (0499-471505) of met Frits Helders (0499-465760). Of bekijk eerst de website: www.hoihuis.nl.

Ook nieuwe deelnemers voor hobby activiteiten zijn welkom!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding