Een herbestemming voor de Kringloop?

Algemeen

Son en Breugel - Een aantal weken geleden plaatsten we een artikel onder de kop: gaat de Kringloop Son sluiten? Een item dat tot veel commotie leidde zowel in de politiek, het publiek, als in de plaatselijke media. Eigenaar en ondernemer Joost Franken luidde de noodklok over het voortbestaan van zijn kringloopwinkel. Hij moet binnenkort verhuizen en kan tot op heden geen geschikte alternatieve locatie vinden. De politiek ziet hem als ondernemer die zichzelf moet bedruipen. Joost Franken beroept zich op zijn maatschappelijke functie en vraagt steun van de politiek. Een patstelling?

 Door: Arjen Strik

Een ondernemer moet zijn eigen broek ophouden
Onlangs werden er schriftelijk vragen gesteld over dit onderwerp aan B&W door Remco Heeren, namens DorpsVISIE. Hij vroeg o.a. tegen welke belemmeringen het college aanloopt ten aanzien van alternatieve locaties voor de kringloopwinkel. Hij kreeg als antwoord van de gemeente, dat dit een bedrijfshuisvestingsvraagstuk is van de ondernemer. Er is meerdere malen overleg geweest op ambtelijk niveau, maar om diverse redenen heeft de ondernemer tot op heden geen overeenstemming kunnen bereiken met verhurende partijen. Een tweede vraag ging over, hoe of het mogelijk zou kunnen zijn om ruimte te maken en dit mogelijk te maken. B&W gaf ondermeer als antwoord. De kringloopwinkel is, zoals de naam al aangeeft, een winkel, een detailhandelsonderneming en een nieuw te vestigen winkel dient te passen in de regionaal vastgestelde detailhandelvisie, die inhoud dat deze winkels geconcentreerd dienen te worden in het centrum of aan de Meubelboulevard Ekkersrijt. De gemeente geeft nog een suggestie. Mogelijk biedt een splitsing van activiteiten nog een oplossing. Enerzijds detailhandel in het dorp en het vestigen van andere activiteiten op de daarvoor bestemde locaties. Zij merkt nog op, dat bij vestiging op de huidige locatie bekend was bij de ondernemer, dat deze vestiging van tijdelijke aard zou zijn.

Kringloopwinkels in Nederland, wat is het verschil
Op onze facebookpagina krijgen we veel vragen en opmerkingen over dit artikel, zoals waarom lukt dat in Best wel met Het Goed? Dat hebben we eens uitgezocht. Het Goed maakt deel uit van een landelijke stichting die 25 kringloopwarenhuizen beheert in Nederland. De stichting heeft diverse contracten met organisaties zoals gemeentes en sociale werkvoorzieningen. Naast hergebruik van gebruikte spullen maak Het Goed werk van werkgelegenheid. Ze bieden passend werk aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat houdt in dat ze in Nederland tot de koplopers behoren op het gebied van socialer ondernemen en hebben daartoe contracten met gemeentes. Het is een stichting zonder winstoogmerk. Kringloop Son doet hetzelfde niet als 'goededoelenorganisatie', maar als onderneming. Zij heeft dus goedkope arbeidskrachten door het aanstellen van gesubsidieerd personeel. Afhankelijk van uw politieke voorkeur is de vraag of het hiermee een sociale onderneming is of dat er handig gebruik wordt gemaakt van de wettelijke mogelijkheden.

Stap over je schaduw heen
De kringloop Son heeft zeker een maatschappelijk nut en past in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Soms moeten partijen over hun eigen schaduw durven te stappen en samen zoeken naar creatieve oplossingen. Gelukkig zit er beweging in een oplossing en geeft Joost Franken aan constructief met de gemeente in gesprek te zijn.
Ook de toezegging van het college aan de raad. Dat zij er alles aan zullen doen binnen de bestaande mogelijkheden om de kringloopwinkel in Son en Breugel te laten voortbestaan, geeft hem weer hoop op een goede afloop.
Wordt vervolgd en hopelijk hergebruikt.