Paul Harris Fellow erkenning
Paul Harris Fellow erkenning

De geschiedenis van de Paul Harris Fellow-erkenning

Algemeen

Eind mei kreeg de voorzitter van de plaatselijke Zonnebloem, de heer Kees van de Akker, van de Rotary Club namens Rotary International de pretentieuze
"Paul Harris Fellowship" onderscheiding uitgereikt. Hij kreeg deze prijs voor zijn grote en belangeloze inzet voor ouderen in onze gemeente.

Wij kregen vragen van een aantal lezers waar deze onderscheiding eigenlijk voor staat. Deze vraag legden we voor aan Frank van der Meijden, lid van de lokale afdeling van de Rotary club.

Door: Arjen Strik

Hij vertelde ons: "De Paul Harris Fellow" appriciatie, erkent personen die een bijdragen hebben gedaan, of waarvoor in hun naam bijdragen zijn gedaan van $1000 dollar aan de Foundation van Rotary International." Dat roept bij mij de vraag op, of je de erkenning kunt kopen?

Ik was ooit met een kabelbaan boven op de Mont-Blanc, daar kochten de talrijke Japanse toeristen een certificaat waarop stond dat zij de berg beklommen hadden. Maar kopen is niet het geval. Je krijgt de onderscheiding uitgereikt voor je prestaties aan de samenleving. "De prijs werd in 1957 ingesteld om waardering te tonen voor het doneren van geld aan de Rotary Foundation en genoemd naar de oprichter.

Rotariërs hebben een traditie de Foundation te steunen door anderen te eren. In 1979 werd de prijs ook opengesteld voor niet Rotarians. Moeder Teresa was hiervan het eerste bekende voorbeeld. Maar veel bekende figuren volgden, waaronder de oud Amerikaanse president Jimmy Cartner en voormalig president van Rusland Boris Jeltsin, astronaut James Lovell, de oud voorzitter van de VN, Perez de Cuellar." De Rotary club Son en Breugel heeft ook aan diverse niet-Rotarians een Paul Harris fellow onderscheiding uitgereikt waaronder Kees van de Akker. Binnenkort wil de club genomineerden eren met dit certificaat voor hun niet aflatende steun voor de club vanaf de oprichting 20 jaar geleden. Door hun steun werd het de Rotary mogelijk om lokale goede doelen te ondersteunen. Zodra hun namen bekend gemaakt zijn, zullen wij u verder informeren hoe deze erkenning aan hun aangeboden werd.

Paul Harris Fellow erkenning