Gerty Verhagen
Gerty Verhagen Foto: Wil Feijen

Beleef een leuke dag op Boerderij Krakenburg

Algemeen

Son en Breugel - Boerderij Krakenburg, als u van fietsen houdt bent u er vast al eens langsgekomen, misschien heeft u even op het terras wat gedronken. De boerderij ligt op een prachtige locatie, vlakbij het Wilhelminakanaal. De bediening wordt verzorgd door kinderen met speciale behoeften, die in het regulier of speciaal onderwijs niet op hun plek zijn. Op zondag 24 juni heeft Boerderij Krakenburg een open dag, om aan iedereen die het zien wil te laten zien wat ze te bieden heeft!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Open dag
Ik sprak met Gerty Verhagen, eigenaresse en gastvrouw van Boerderij Krakenburg. Wat is de aanleiding voor de open dag, vroeg ik haar. 'We krijgen regelmatig vragen over wat wij hier doen', geeft Gerty aan. Bij het tienjarig bestaan werd ook een open dag georganiseerd, dat is erg goed bevallen. Mensen kregen een rondleiding en konden zien en meebeleven wat er zoal gebeurt.

Deze twee dingen tezamen waren reden om de open dag weer te organiseren, een dag vol activiteiten voor jong en oud. Niet alleen zijn er rondleidingen, ook zal er een demonstratie gegeven worden van schapen scheren en is er live muziek. De kinderen kunnen zich vermaken met skelteren, spijkerbroek hangen, knutselen, zich laten schminken en: er is een springkussen!

Het is de bedoeling om mensen niet alleen te laten zien wat Boerderij Krakenburg te bieden heeft, maar vooral om het ze te laten beleven. De kinderen werken niet alleen in de bediening, als ze dat tenminste willen, er zijn vele grote en kleine klusjes die ze kunnen doen! 's Ochtends, als iedereen binnen is, kunnen ze kiezen uit verschillende groepen van klussen, de groepen zijn gevarieerd samengesteld. Dus leuke én minder leuke klussen bij elkaar!

Rust, structuur en ruimte
Boerderij Krakenburg wil de kinderen basisvaardigheden leren, hoe ze met elkaar moeten omgaan, maar ook hoe ze kunnen reageren als het ze even te veel wordt. De kinderen krijgen rust, structuur en ruimte. 'Je ziet de kinderen echt opfleuren!' zegt Gerty. De doelstelling is om de kinderen terug te laten keren in het regulier onderwijs, als dat zover is, gaat het wel gedoseerd en met begeleiding.

Gerty wil graag uitbreiden, niet alleen omdat de ruimte die er nu beschikbaar is te klein is. Met maximaal 16 kinderen en vier, soms vijf begeleiders zit het aardig vol, aldus Gerty. Uitbreiding is ook nodig omdat Gerty graag de opvang voor kinderen met speciale behoeften aan wil vullen met de opvang van ouderen met beginnende dementie. 'Ouderen kunnen genieten van kinderen, en de kinderen kunnen veel leren van het contact met de ouderen', zegt Gerty. Bijvoorbeeld zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als koekjes bakken, maar dan wel volgens grootmoeders recept, natuurlijk!

Kwaliteit Laat Zien
Zelf heb ik in het gesprek met Gerty al een aardig beeld gekregen van het geweldige werk dat op Boerderij Krakenburg verricht wordt. Werk waarvoor ze (terecht!) het keurmerk 'Kwaliteit Laat Zien' van de Federatie Landbouw en Zorg hebben gekregen. Een keurmerk waarvoor je eens in de drie jaar aan een strenge controle onderworpen wordt, en in de tussenliggende jaren een verslag in moet leveren. Dat krijg je dus niet zomaar!

Wilt u ook graag een beeld krijgen van wat Boerderij Krakenburg te bieden heeft, of wilt u gewoon een kijkje komen nemen? Iedereen is welkom op zondag 24 juni, van 11.00 tot 16.00 uur!

Voor meer informatie kunt u kijken op www.krakenburg.nl.

Afbeelding
Afbeelding