Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Golfclub Son krijgt nieuw vangnet

Algemeen

Son en Breugel - Bij een balsport met een 'net' denk je al gauw aan tennis of volleybal. Ook bij het golfspel speelt het 'net' een belangrijke rol. Niet als scheidingsmarkering tussen de opponenten, maar als vangnet om te voorkomen dat een verkeerd afgeslagen golfbal buiten het terrein belandt.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Baanpermissie vereist voor de veiligheid
Golf is een relatief veilige sport, je hebt immers geen direct fysieke tegenstander zoals bij voetbal. Ook aan de golfsport kleven risico's en er is kans op schade, zo vertellen Kaj den Daas, voorzitter, Theo Verbunt, communicatie en Clemens Sticker, oud bestuurslid.

Golfclub Son heeft een kleine 9-holes par 3 golfbaan aangelegd op de sportvelden van Sportpark De Gentiaan en exploiteert de baan geheel zelf. "Bij golf besteden we veel aandacht aan veiligheid. Net zoals je eerst je rijbewijs moet halen voordat je mag rijden op de openbare weg, zo moest je ook eerst het golfvaardigheidsbewijs (GVB) halen, voordat je op een golfbaan mocht spelen. Nu is een baanpermissie vereist.

In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de veiligheid van medespelers. Ook hebben we in een CoursePlanner onze holes beschreven, met alle voorrang en veiligheidsregels. Op onze baan hebben we veel interne vangnetten om verkeerd afgeslagen golfballen op te vangen."

Hoge bomen vangen veel wind
In het voorjaar van 2013 werd het combigebouw Brandweer en Wijkbeheer in gebruik genomen. Dit gebouw aan de Rooijseweg grenst aan de velden van Golfclub Son. Hoewel het volgens de CoursePlanner niet toegestaan is, wordt toch regelmatig een balletje, per ongeluk, over de hekken van het park geslagen. Vaak kwamen die terecht op de binnenplaats van dit nieuwe combigebouw, waar veel auto's geparkeerd staan. In een aantal gevallen leverde dat materiële schade op. De verzekeraar gaf na een aantal claims aan dat het hier niet meer om incidenten ging, maar om structurele risico's.

De golfclub ging in gesprek met de gemeente en gemeenschappelijk werd besloten dat er een vangnet moest komen. De gemeente zou de kosten voor haar rekening nemen. De golfclub leverde een plan in, gebaseerd op een advies van de Nederlandse Golf Federatie, die een hoogte van het net aangaf van 16 meter. De gemeente koos om kostenbesparing voor een ontwerp van 9 meter. Want hoe hoger, hoe duurder. "Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, " zegt de voorzitter.

Het balletje gaat rollen
De golfbaan paste voor de veiligheid enkele holes aan, maar verloor daardoor haar Qualifying status, waardoor golfers hun handicap op de baan niet kunnen verbeteren.

Na uitvoerig overleg van enkele jaren met de gemeente over de gewenste hoogte, de kosten, het bestemmingsplan en omgevingsvergunning, is de gemeente nu eindelijk akkoord gegaan. De aannemer is nu bezig een vangnet te plaatsen van 16 meter hoog en acht palen breed. De gemeente subsidieert € 50.000, de golfclub betaalt uit eigen middelen de rest. Gelukkig is het balletje gaan rollen. Hopelijk houdt dit vangnet de verkeerd geslagen ballen tegen, is de veiligheid van de werf beter gewaarborgd en heeft de Golfclub Son weer haar Qualifying status.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding