Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Het nationale hitteplan is weer in werking gesteld

Algemeen

Son en Breugel - Het wordt de komende dagen in een groot deel van Nederland nog heter dan het nu al is. Het RIVM heeft daarom in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe het Nationaal Hitteplan weer van kracht verklaard.

 
Het Nationaal Hitteplan was actief in heel Nederland van maandag 23 juli tot en met zaterdagochtend 28 juli. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen.
 
Het Nationaal Hitteplan wordt ingezet in perioden van aanhoudende hitte. In het plan staat hoe zorgverleners en zorginstellingen als verzorgingshuizen moeten handelen bij kwetsbare mensen en welke maatregelen er eventueel getroffen moeten worden. Onder kwetsbare mensen verstaat het RIVM ouderen, mensen in zorginstellingen, kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Maar wat staat er nou eigenlijk in dat je nog niet wist? Dat je voldoende water moet drinken, goed smeren, de schaduw moet opzoeken en goed zorgen voor kwetsbare ouderen? Professionals in verzorgingstehuizen doen dat natuurlijk allang. En ouderen hebben ook wel vaker warme zomers meegemaakt. Een woordvoerster van de ANBO verwoordde de kritiek als volgt: "Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?" Ook cabaretière Claudia de Breij maakt gehakt van het plan en zegt denk dat bij alles wat je leest dat mensen hier voor betaald zijn: bijvoorbeeld drink voldoende.

Kijk op de volgende link om het fimpje te zien: https://youtu.be/ZkM5JRV4aQc
 
Hoe dan ook, je word er nooit slechter van als je de tips opvolgt. Dus hou het koel en doe kalm aan.