Truus en Hille Michelson
Truus en Hille Michelson Foto: Wil Feijen

Het diamanten huwelijk van Truus en Hille

Algemeen

Zestig jaar lief en leed delen. Dat lijkt een bijzondere prestatie en vergt lef, liefde, geluk en levenskunst. We praten hierover met Truus en Hille Michelson, die op 1 augustus 2018 zestig jaar getrouwd waren. Zij zijn het diamanten echtpaar die in dit verhaal centraal staan en op 7 oktober met familie en vrienden hun 60-jarige bruiloft vieren.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Mag het ietsje meer zijn?
De Coöperatie in Amsterdam is de bakermat waar ze elkaar begin jaren vijftig troffen. Truus werkte daar op kantoor en hielp 's avonds mee bij een kruidenier die bij Coöp inkocht. Ze hielp mee om koffie, suiker en specerijen af te wegen en te verpakken in kleine bruine zakken, die de volgende dag weer verkocht werden aan de toonbank. Supermarkten kenden ze toen nog niet.

Daar was ook een jonge bediende, Hille, die behulpzaam was met het inpakken en afwegen. "Een vriendelijke jongen met een mooie bos krullen", zegt Truus. "Ze was mooi en jeugdig", zegt Hille. Ze vonden elkaar eigenlijk wel leuk en kregen verkering. Truus was vijftien en Hille vier jaar ouder. Hille was bezig allerlei vakdiploma's te behalen op het gebied wat tegenwoordig 'retailing' heet. Dat bleef niet onopgemerkt bij de Coöp en hij kreeg een baan aangeboden als supermarktbaas in een nieuw gebouwd filiaal in Amsterdam-West. Een nieuw concept ook, want het was de tijd van de kruidenier om de hoek. "Mag het een onsje meer?"

In die tijd was er grote woningnood. De nieuwe supermarkt was gebouwd met appartementen erboven. Een voorwaarde om deze woonruimte te verkrijgen was dat je tenminste een boterbriefje moest kunnen overleggen. De ouders van Truus waren snel akkoord. "Jullie hebben al vier jaar verkering, na vijf jaar zal dat niet veranderen." Dus ze trouwden en betrokken een vijfkamerappartement, een ongekende luxe voor die tijd. "Zelfs de kat had een aparte slaapkamer", zegt Truus lachend.

Het leven is goed in het Brabantse land
Inmiddels is onze fotograaf binnengekomen en dirigeert het bruidspaar naar buiten voor een foto in het prieeltje. Ook maakt hij nog hij nog kiekjes uit hun trouwalbum. Uiteraard was destijds alles in zwart-wit. "We hebben zelfs een brief van Willem Alexander en Maxima gekregen", zegt Hille. "En vanmiddag komt de burgemeester op bezoek." Truus zegt dat de jaren zijn omgevlogen.

Hoe zijn jullie in Brabant terecht gekomen? Hille: "De kruideniersbranche veranderde snel en Coöp werd overgenomen door supermarktketen Edah, met het hoofdkantoor in Helmond." Daar kreeg Hille, die zich inmiddels aardig opgewerkt had door diverse studies en het aansturen van meerdere filialen, een baan aangeboden. Tegenwoordig heet de functie in goed Nederlands 'Sales promotor' en zo zijn ze in het zuiden beland. Truus: "We willen hier nooit meer weg, we hebben hier constant het gevoel op vakantie te zijn". Het echtpaar heeft drie kinderen, twee zoons en een dochter, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze vertellen enthousiast over hun nageslacht en over hun kleindochter Taís, die als correspondent werkt voor onze krant en dat bijzonder leuk vindt.

Actieve senioren
Trouwens, over het enthousiasme en initiatief van deze mensen kan je wel een krant volschrijven. Truus vertelt nog 'en passant' dat ze 25 jaar een eigen pedicurepraktijk aan huis gerund heeft en daar veel plezier aan beleefde. Ook momenteel is ze nog actief, onder meer bij een handwerkclub, waar ze samen dekens maken voor kindertehuizen in Oost-Europa. Daarnaast is ze actief als taalmaatje en begeleidt ze een Syrische vrouw met de Nederlandse taal en haar inburgering. "Dankbaar werk", zegt ze. Maar Hille is ook geen stilzitter. Voorheen was hij actief in de plaatselijk politiek voor de PvdA, bij de voorganger van de LEV-groep was hij ombudsman. Hij is al twintig jaar secretaris bij activiteitencentrum de Boerderij en is al dertig jaar lid van Odd Fellows, een vrijmetselaarsloge met het motto: menselijkheid, vriendschap, liefde en waarheid. Daarnaast zwemmen ze samen een keer per week en spelen als partners bridge.

Wat is hun geheim?
Tegenwoordig zie je steeds meer huwelijken stuk lopen. Waardoor houden ze het al zestig jaar met elkaar uit? Hille: "Liefde." En kijkt vertedert naar Truus. Zij valt hem bij: "In elke huwelijk heb je voor- én tegenspoed. Maar ons geheim is openheid, geduld, geven en nemen en als er problemen zijn, ze samen oplossen. En we zijn een perfect team die elkaar goed aanvult."

We hopen dat deze lieve mensen nog lang van elkaar mogen genieten en op 7 oktober een fantastisch feest mogen beleven ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Truus en Hille Michelson
Truus en Hille Michelson