Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eerste rotonde kunst onthuld

Algemeen

Son en Breugel - Het was een uniek moment bij de rotonde aan de Planetenlaan in Son en Breugel. Het eerste kunstobject uit het project "rotonde zoekt kunstwerk" van het Stakenburgfonds werd onthuld.

Het kunstwerk is bedacht en ontworpen door Senna van Lieshout en gemaakt door haar vader heeft de naam 'Descending Liberation' meegekregen. Het ontwerp toont een duidelijke link met het thema bevrijding, door te verwijzen naar de operatie Market Garden. Voor iedere inwoner en passant is dit een goed herkenbaar beeld, mits op de hoogte van de geschiedenis. Burgemeester Hans Gaillard knipte samen met Senna van Lieshout het lint bij het kunstwerk door en onthulde zo symbolisch het eerste kunstwerk op een rotonde in Son en Breugel.

Inspiratiebronnen
Het beeld toont een parachutist waarvan er tijdens operatie Market Garden in 1944 duizenden zijn geland in Son en Breugel. Duizenden jonge militairen, die een voor hen onbekend land kwamen bevrijden. De parachutist in het kunstwerk lijkt met zijn vingertoppen een klein meisje aan te raken, dat veilig op de grond staat.
De ontwerper van dit kunstvoorwerp, Senna van Lieshout, is een jonge creatieve ontwerpster, die zoals ze zelf zegt voor haar kunstwerk een aantal inspiratiebronnen gebruikte. Kinderen die de parachutisten zagen landen vanuit de lucht achter de weilanden ten noorden van Son en Breugel, hadden het over "engelen uit de lucht". Ook de geschiedenis die Son en Breugel met Market Garden en de parachutisten van toen heeft, vormden een inspiratiebron. Als laatste verwijst de aanraking van de vingertoppen van de parachutist en het kleine meisje naar een fresco van Michelangelo (1475 - 1564) over de schepping van Adam, waar God en Adam ook elkaars vingertoppen raken.

Thuiskomen
De bedoeling van kunst op de rotonde is volgens Imke Zegers van het Stakenburgfonds dat je bij het naderen van een rotonde voorzien van een dergelijk kunstwerk het gevoel van thuiskomen krijgt. Je ziet op de rotonde een kunstobject, waardoor je meteen het gevoel krijgt, ja ik ben weer in mijn eigen Son en Breugel.
Wat dat betreft is dit zeker het geval bij dit mooie kunstwerk van Senna van Lieshout, de afbeelding van de parachutist hoort zeker voor altijd bij Son en Breugel.

Maar ook de diepere laag mogen we niet vergeten: de parachutist was een soldaat die vocht voor onze vrijheid, een vrijheid die veel van deze soldaten het leven heeft gekost. Daardoor groeiden wij toen en ook nu op in vrijheid, daarvoor staat het jonge meisje, de aanraking van de vingertoppen staat voor de verbinding van toen en nu.

Het kunstobject mag zeker geslaagd worden genoemd, ook de wijze waarop het fragiele beeld is bevestigd aan de bodem is in overleg met Senna van Lieshout uitgevoerd en vormt daardoor toch een geheel met het kunstwerk.
De onthulling werd gedaan bij daglicht, maar Imke Segers merkte graag nog op dat ook in de avond het beeld zeer mooi is, nu door de straatverlichting en straks door een spot die het kunstwerk zal uitlichten.

In december van dit jaar zal het tweede gekozen kunstwerk 'De schemerlamp' worden onthuld op de rotonde van de Boslaan. Wilt u meebeslissen over welke kunstwerken er op de andere twee rotondes in Son en Breugel moeten komen? Kom dan vrijdag 21 september om 16.00 uur naar de opening van de expositie in het gemeentehuis. Daar staan de geselecteerde inzendingen die in aanmerking komen voor een plaatsing op een rotonde in Son en Breugel. U kunt meestemmen welke het moet worden!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding