Logo mooisonenbreugel.nl
Ad Louwers leest voor tijdens de voorleesochtend op Berkenstaete   | Fotonummer: 3d1567
Ad Louwers leest voor tijdens de voorleesochtend op Berkenstaete (Foto: Wil Feijen)

Een gezellige, nostalgische voorleesochtend in Berkenstaete

Son en Breugel - Het is een klein, gemoedelijk zaaltje, waar een aardig gezelschap zich verzamelt en rustig een plaatsje zoekt. Vooraan zit Ad Louwers, klaar om voor te lezen.

Door: Luc van de Wiel
Foto's: Wil Feijen

De Nationale Voorleesochtend vond eigenlijk al afgelopen vrijdag plaats, in Berkenstaete kozen ze voor maandagochtend 8 oktober. Als iedereen klaar zit, en Hanneke Grootenboer van Bibliotheek Dommeldal een korte toespraak gehouden heeft, begint Ad Het verhaal 'Straatje' van Yvonne Keuls voor te lezen. Een prachtig verhaal, vol nostalgische dingen, die herkenbaar zijn voor de toehoorders. Ad leest gevoelvol voor, met warme stem. Iedereen luistert dan ook geboeid, inclusief uw verslaggever.

Kreten van herkenning weerklinken af en toe in de zaal, als Ad klaar is, weerklinkt een dankbaar applaus. Iedereen heeft genoten van het verhaal, dat uitnodigt tot een discussie. Sommige elementen uit het verhaal van Yvonne Keuls zijn heel herkenbaar, andere niet. Dat heeft te maken met regionale verschillen, die vroeger sterker waren dan nu. Toch zijn veel dingen herkenbaar.

Het opent de deur naar nog meer herinneringen aan vroeger, zoals spelletjes die de jeugd van tegenwoordig niet snel zal herkennen, omdat ze uit het straatbeeld zijn verdwenen. Zoals hinkelen, touwtjespringen, knikkeren of tollen. Als ze niet uit het straatbeeld zijn verdwenen, zijn ze in elk geval een stuk zeldzamer.

Aparte scholen voor jongens en meisjes, een touwtje vastmaken aan een portemonnee om die weg te trekken, net als iemand de portemonnee op wil pakken, het zaken uit (lang) vervlogen tijden. Net als kinderen die minder goed konden leren en achteraan in de klas moesten zitten. Zonder dat gekeken werd hoe het kwam, dat deze kinderen minder goed mee konden komen.

Pesten, dat is ook van alle tijden. Dat gebeurde vroeger ook. Bij het kiezen van teams voor sport of spel werden dezelfde kinderen altijd als eerste gekozen. Kinderen die moeite hadden met leren, of kinderen met rood haar waren een geliefde doelwit.

Leren tot je 16e, daarna werken voor 10 Gulden in de week. Klompen in plaats van schoenen, of afdankertjes moeten dragen van oudere broers of zussen. Ja, de tijden zijn veranderd. Soms is verandering goed.

Maar de aanwezigen, allemaal mensen die de nodige levenservaring hebben, keken zeker niet met negatieve gevoelens terug op het verleden. De voorleesochtend leverde de nodige gespreksstof, iedereen vond het fijn herinneringen op te kunnen halen.

Mevrouw Van Duren, een van de aanwezigen, is een dame van 88 jaar en al ruim 50 jaar lid van de bibliotheek. Ze vindt het een goed initiatief, de voorleesochtend. 'De herinneringen zijn heel divers. Ik heb de indruk dat de andere aanwezigen jonger zijn dan ik, ze hebben hele andere ervaringen', aldus mevrouw Van Duren. Ze miste het wel dat er niet over de oorlog gesproken werd. 'Misschien iets voor de volgende keer', stelt Ad Louwers voor, die ook is aangeschoven aan de tafel waar ik zit, samen met mevrouw Van Duren.

Volgens Hanneke Grootenboer is Berkenstaete een logische keuze voor het houden van de voorleesochtend, vanwege het feit dat er ook een uitleenpost van de bibliotheek is. 'In Berkenstaete hebben we grote letterboeken, boeken over de oorlog en allerlei uiteenlopende onderwerpen en ook luisterboeken voor wie niet meer goed kan lezen', vertelt Leny Achten. Ook mensen in de omgeving zijn welkom om boeken te lenen, of evenementen zoals de voorleesochtend bij te wonen. Een ideale gelegenheid om met anderen samen te komen, een goed boek te lezen of aan te horen, en na afloop een gezellig praatje te kunnen maken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>