Themaochtend Rabobank
Themaochtend Rabobank Foto: Fran Maasdam

Themaochtend 'Veilig en zelfstandig blijven bankieren'

Algemeen


Son en Breugel - Tijdens de maandelijkse themaochtend in De Boerderij op vrijdag 26 oktober , georganiseerd door de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad, zijn een aantal aspecten van het (internet)bankieren en de rol van de bank in relatie tot de specifieke wensen en omstandigheden van senioren toegelicht.

Een drietal medewerkers van het marktteam Son en Breugel van de Rabobank Het Groene Woud Zuid was aanwezig om op deze ochtend een presentatie te verzorgen over, voor met name senioren van belang zijnde, bankzaken.

Zelfstandig blijven bankieren
Zo lang mogelijk mee blijven doen. Met informatie, advies en voorbeelden van hulpmiddelen werden door de medewerkers van de Rabobank de mogelijkheden toegelicht, die er voor kunnen zorgen dat men langer zelfstandig kan blijven bankieren. Als voorbeelden werden genoemd – en getoond – de aangepaste versie van de zogeheten E-dentifier (= bankpaslezer) en een hulpmiddel voor senioren om de bankpas gemakkelijk uit de geldautomaat te halen. De bank kan ook behulpzaam zijn om de angst bij sommige senioren voor het internetbankieren weg te nemen.

Veiligheid en zekerheid bij bankieren
Een actueel onderwerp, gezien de geconstateerde gevallen van bankfraude. Enkele begrippen, zoals phishing (pogingen om met slimme e-mailberichten de nietsvermoedende gebruikers te verleiden tot het beschikbaar stellen van inloggegevens en persoonsgegevens), babbeltrucs, financieel misbruik van gegevens (soms zelf door familie), werden aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden aan de orde gesteld, evenals wat daar tegen te doen is.
Maatregelen zoals: codes geheim houden, pas nooit afgeven, controleer regelmatig de bankrekeningen etc. liggen voor de hand, maar het belang daarvan kan niet genoeg benadrukt worden. Dat bleek ook wel uit de reacties van de aanwezigen.

Zelfstandig wonen en hypotheken
Zonder zorgen zelfstandig blijven wonen. Dat is voor steeds meer senioren de moeite waard om te overwegen. Door de presentator werd duidelijk uitgelegd welke mogelijkheden de bank kan bieden en hoe verstandig het is om op tijd voorbereidingen te treffen voor de jaren die komen. Met handige tips en oplossingen werden de aanwezigen op weg geholpen. Er blijken meer opties te zijn voor senioren om aan geldmiddelen te komen dan de aanwezigen hadden gedacht. De leeftijd blijkt daarbij vaak geen beletsel, zoals velen op voorhand dachten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld noodzakelijke aanpassingen aan de woning gerealiseerd worden.

De drie dames van het Marktteam slaagden erin om met hun duidelijke en verzorgde presentatie het thema van deze ochtend voor de aanwezigen boeiend en informatief te houden.

Met dank aan het Rabobankteam: Caroline Teunissen, Petra Sardina en Anne van de Heuvel.

De volgende themaochtend op vrijdag 23 november vanaf 10.00 uur in De Boerderij gaat over Veiligheid. Namens de politie zal Diana van Moorsel, Expert Wijkzorg Son en Breugel, een presentatie houden.