Het huis dat nu nog op de hoek van de Hendrik Veenemanstraat en Nachtegaallaan staat
Het huis dat nu nog op de hoek van de Hendrik Veenemanstraat en Nachtegaallaan staat Foto: Wil Feijen

Projectontwikkelaar ziet drie jaar werk in prullenbak belanden

Algemeen

Son en Breugel - Op de hoek van de Hendrik Veenemanstraat en Nachtegaallaan staat (nu nog) een groot wit huis met een enorme tuin. Een projectontwikkelaar heeft plannen gemaakt om deze woning te slopen en op dat perceel vijf appartementen terug te plaatsen. Direct omwonenden vinden dat deze plannen ten koste gaan van het straatbeeld en ten koste gaan van het groen. Daarnaast wordt er niet gebouwd voor die doelgroep waar Son en Breugel op in zou zetten; namelijk de starterswoningen. De projectontwikkelaar is - in nauw overleg met de gemeente - al drie jaar bezig met deze plannen. Het plan had de instemming van het college, maar de raad schoot deze bouwplannen afgelopen week af.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen

Vaststellen bestemmingsplan
Het lastige bij dit perceel is dat het deels aan de Hendrik Veenemanstraat ligt en deels aan de Nachtegaallaan. De beoogde bouw op deze locatie lijkt een logisch gevolg van het doortrekken van het straatbeeld van de Hendrik Veenemanstraat, maar omdat het op de hoek ligt met de Nachtegaallaan wijzigt daar de entree richting de wijk Breeakker aanzienlijk. Afgelopen week boog de raad zich over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Son Midden; H. Veenemanstraat 48'. Eerder in een commissievergadering sprak de projectontwikkelaar al in dat hij hoopte dat de raad in zou stemmen met de mogelijkheid van nieuwbouw. Volgens projectleider Van Laarhoven is de gemeente steeds erg kritisch geweest en heeft hij veel aanpassingen moeten maken. En ook de opmerkingen van omwonenden hebben volgens Van Laarhoven zoveel mogelijk geleid tot aanpassingen in zijn bouwplannen: "We dachten goed in gesprek te zijn geweest met omwonenden. Ik weet dat je uiteindelijk het nooit iedereen naar zijn zin kan maken. Je moet soms ook afwegingen maken. Bomen die er nu staan zijn te oud en buigen teveel naar de woningen. Mensen willen die bomen behouden. Maar is dat verstandig? We plaatsen uiteraard volop groen en bomen terug."

Ongerust
Maar omwonenden waren er niet gerust op. Eén van de omwonenden heeft een advocaat in de arm genomen en die is luid en duidelijk in zijn feedback naar de gemeente: "Het nieuwe plan is in strijd met de structuurvisie van Son en Breugel die het beleid nastreeft van relatief grote percelen voor enkelvoudige kleinschalige bewoning. Maar ook in strijd met het groenbeleidsplan die pleit voor versterking van de groene identiteit van de gemeente, maar wat door de bouw van een appartementencomplex ter plaatse volledig onderuit gehaald wordt. De nieuwbouw zoals die nu voorgesteld is, is een aanslag op het beeldbepalend groen bij de entree van de Nachtegaallaan, een aanslag op het woongenot van omwonenden, een aanslag voor de fauna en de nieuwbouw zorgt voor een toename van de parkeerdruk. Ook wijst de advocaat op een gebrek aan transparantie tijdens het hele proces en dat het voorstel in strijd is met het coalitieakkoord 2018-2022 waarbij ingezet zou worden op het sociale en middeldure huur- en koopsegment. Dit plan realiseert vijf appartementen met een vanaf prijs van 650.000 euro."

Elders bouwen
Ondanks dat de projectontwikkelaar tijdens het inspreken in deze raadsvergadering aangaf dat hij elders in het dorp ook nog gaat bouwen - en dan zeker voor de startersgroep met woningen van rond de 200.000 euro - haalde zijn bouwplan voor de Hendrik Veenemanstraat 48 het niet. Alleen D66 en de VVD stemden voor. De projectontwikkelaar moet terug naar de tekentafel en als hij het advies van de raad ter harte neemt zal hij ook meer de stem van omwonenden mee moeten nemen in zijn plannen voor de locatie Hendrik Veenemanstraat 48.