Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 06aa08
Foto: MC Son
Foto's sport

Carlos Hulsen treedt in voetsporen van zijn vader

Son en Breugel - Carlo Hulsen werd vijf keer kampioen van Nederland in de 500cc. Hij zette MC Son op de kaart bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Inmiddels is de derde generatie van de familie Hulsen actief in de motorcross en zijn hun namen in de wedstrijduitslagen terug te vinden vanaf 1969, het jaar dat Motorclub Son werd opgericht.

Carlo Hulsen werd in 1967 in Son geboren. Van jongs af aan was hij in de weer met zijn crossfiets en op de zondagen ging hij altijd met vader Jo naar de motorcrosswedstrijden om naar de verrichtingen te kijken van zijn oom, Karel Hulsen. Ome Karel was in de jaren 70 verdienstelijk coureur bij de Nederlandse Motorsportbond en schopte het daar regelmatig tot podiumplaatsen.

Carlo was gegrepen door het motorcross-virus en bleef zeuren om een crossmotor. Op 10-jarige leeftijd, en na wat geoefend te hebben op een Mobilette bromfiets, was het eindelijk zover. Hij kreeg zijn eerste motor, een Yamaha 80cc. Vader Jo besloot om met hem de wedstrijden in te gaan bij de jeugd en de opgedane ervaring bij zijn broer als monteur en helper in de praktijk te brengen bij zoon Carlo. Dit resulteerde drie jaar later al in een Nederlandse titel bij de jeugd.

Door zijn zuivere techniek en stuurmanskunsten belandde Carlo als jongen van 16 jaar op een zware 500cc machine. Wat in die tijd erg jong was in de Koningsklasse van de motorcross. Vier jaar later, in 1987, reed Carlo als volslagen verassing naar zijn eerste Nederlandse titel in die 500cc. Door in de laatste wedstrijd in Amsterdam de gevestigde orde in die klasse te verslaan en met een verschil van één punt het kampioenschap in de wacht te slepen. Tot in de midden jaren 90 kwamen hier nog vier titels bij. In het wereldkampioenschap motorcross was Carlo tien jaar lang actief. Hij reed in veel landen van Europa en in Amerika. Hij behaalde zelfs twee keer een podium plaats in een Grand-Prix. Zijn beste resultaat in de WK eindstand was een 16e plaats.

In 1995 stopte Carlo met zijn actieve carrière en werd het stil op de crossbanen rondom de naam van de familie Hulsen. In 2002 werd hij vader van een tweeling, dochter Taylor en zoon Carlos. Doordat Carlo actief bleef in de sport als jeugdtrainer en scout voor de KNMV kwam Carlos al snel in aanraking met de motorcross. En natuurlijk kroop het bloed waar het niet gaan kan. Toeval of niet maar ook op 10-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste crossmotor. En maakte hij menig grasveldje onveilig.

Het talent van Carlos werd gespot door opa Jo. Opa Jo wilde het wel eens proberen om met de derde generatie Hulsen weer de circuits op te gaan. Binnen een jaar stapt Carlos op een KTM 85cc en rijdt zijn eerste clubwedstrijden bij MC Son op de baan aan de Lieshoutseweg. Hij neemt met een 'wild-card' deel aan de jaarlijkse cross in de Soniuswijk en behaalde hier een top 15 klassering. Carlos zet het voetballen in 2014 op een lager pitje en kiest voor de motor. Door zijn postuur en voor zijn ontwikkeling in de sport is Carlos bijna genoodzaakt om op een zwaardere machine te stappen. En zo belandde hij op 13-jarige leeftijd op een Honda 250cc 4-takt machine. De geschiedenis herhaalt zich. Carlos heeft zelfs dispensatie van de bond nodig om deel te kunnen nemen aan wedstrijden in de 250cc klasse. En met de tips en tricks van vader Carlo erbij schiet de carrière van Carlos in gang.

Vanaf 2016 neemt hij deel aan alle wedstrijden van het district Zuid van de KNMV. Hij behaalde een aantal podiumplaatsen. Deze trend zet zich voort en Carlos wordt een podiumkandidaat in zijn klasse. Carlos neemt zijn sport serieus en zet op conditioneel vlak een stap, door fysiek beter en harder te gaan trainen. Hij bereidt zich in de wintermaanden voor op het nieuwe seizoen door met Kerst en Nieuw in Spanje te gaan trainen onder goede weersomstandigheden. Dit wierp afgelopen seizoen zijn vruchten af. Carlos won diverse wedstrijden van het district Zuid en kwalificeerde zich hiermee voor de landelijke districtsfinale in het Gelderse Heerde.

De districtsfinale is een eenmalige wedstrijd waarbij de beste rijders van de districten Noord, Midden en Zuid het tegen elkaar opnemen. Carlos wist tijdens deze race allebei de manches naar zijn hand te zetten. En met twee manche overwinningen mocht hij zich winnaar van de landelijke finale 2018 noemen. Het eerste aansprekende succes in zijn prille carrière. Carlos hoopt dit succes in de toekomst verder uit te bouwen en ooit nog eens te rijden in wedstrijden voor het wereldkampioenschap motorcross. In de voet sporen van zijn vader.

De motoren van de drie generaties Hulsen zijn te zien op de grote motorshow van 10 februari in sporthal 'De Bongerd' te Breugel waar tevens het 50-jarig jubileum gevierd wordt van MC Son.

Adrie Neervoort
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>