De toekomst?
De toekomst? Foto: Adrie Neervoort

Wat betekent afblazen fusie Nuenen-Eindhoven voor Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - De fusie van Nuenen met Eindhoven lijkt definitief van de baan. De Provinciale Staten, met name de oppositie, staken onlangs een stokje voor de plannen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings voor deze gemeentelijke herindeling.

Redacteur: Arjen Strik

Uit een referendum bleek al eerder dat 78% van de inwoners van Nuenen tegen deze herindeling was. Nu deze fusie van de baan is vraagt DeMooiSonenBreugelKrant zich af wat dat betekent voor de gemeente Son en Breugel. Want zij hebben reeds een intensieve samenwerking met de gemeente Nuenen en het stedelijk gebied Eindhoven.

Bestuurskracht en vergroten slagkracht
In een bestuurskrachtonderzoek van de Provincie (2015) over de gemeente Nuenen c.a. werd geconcludeerd dat de bestuurskracht om alle taken uit te voeren matig is. Reden voor de Provincie om Nuenen een gedwongen herindeling met de gemeente Eindhoven op te leggen. Dit tegen de wil van de burgers, het gemeentebestuur en het lokale bedrijfsleven van dit dorp. Hierbij enkele reacties van bestuurders op het 'cancellen' van dit voonemen.

Nuenen
Burgemeester Houben van Nuenen geeft in een reactie aan blij te zijn dat het argument voor gedwongen herindeling en dat de conclusie dat het bestuurlijk slecht zou gaan in Nuenen van de baan is. Dat geeft ook weer ruimte voor het gesprek met name over het Stedelijk Gebied Eindhoven om te kijken hoe ze de bestuurskracht en slagkracht in de hele regio kunnen verbeteren.

Eindhoven
In een schriftelijke verklaring geeft de gemeente Eindhoven aan, dat zij constructief en welwillend meegewerkt heeft aan het herindelingsproces, onder regie van de provincie en daarvoor aan het proces op initiatief van de gemeente Nuenen. Eindhoven initieert geen herindelingen en heeft ook deze herindeling niet op de agenda gezet. Uiteraard zal Eindhoven zich onverminderd constructief blijven inzetten voor versterking van de regionale bestuurskracht en de samenwerking in de regio.

Son en Breugel
In een interview met deze krant gaf Burgemeester Gaillard onlangs aan het belangrijk te vinden dat er een duurzame relatie is binnen het stedelijk gebied. "Eindhoven houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Wij zijn met de randgemeenten allemaal het stedelijk gebied Eindhoven. Dat is een eenheid, ook al zijn dat verschillende gemeenten. In het buitenland vinden ze dat heel normaal. Maar hier blijft iedere keer de discussie opborrelen over herindeling, over annexatie en dat is schadelijk voor de samenwerking. Son en Breugel is op de langere termijn juist gebaat bij een goede samenwerking."

Samenwerking is essentieel
Gemeenten krijgen er van de Rijksoverheid steeds meer taken bij, die zij vaak niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. Bij dit delegatiepakket hoort ook nog eens een forse efficiencykorting. Daarom wordt er steeds meer samengewerkt met buurgemeenten. Zo werkt deze gemeente onder andere samen op het sociaal- en economisch domein met Nuenen en Geldrop-Mierlo in de dienst Dommelvallei. Op deze samenwerkingsverbanden is landelijk vervolgens weer veel kritiek. Men vindt dat wat daar gebeurt ondoorzichtig is en de besturen niet democratisch gekozen zijn. Volgens het regeerakkoord moeten gemeenten die te veel samenwerken dan ook fuseren en stelt het regeerakkoord dat de Provincie een herindeling kan opleggen. Op regionaalniveau vindt al veel samenwerking plaats.

Dommelvallei
Dienst Dommelvallei, zo heet het samenwerkingsverband van gemeente Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel op het gebied van bedrijfsvoerings- en dienstverleningstaken, zoals Financiën, Personeel & Organisatie, Informatie & Automatisering, Documentatie en Informatie Voorziening en Planning & Control. Voor de gemeenten Nuenen en Son en Breugel verzorgt Dienst Dommelvallei ook de taakvelden Sociale Zaken en Dienstverlening. Er werken ongeveer 175 medewerkers, waaronder veel ambtenaren van deze gemeente. De nieuwbouw van het gemeentehuis is al flexibel gemaakt in verband met de onzekerheid over het voortbestaan van deze dienst.

Samenwerking
Son en Breugel participeert in het samenwerkingsverband Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Hierin werken negen gemeenten (Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen c.a., Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre) samen om binnen de regio Groot Eindhoven te handelen als ware één gemeente. Voor het stedelijk gebied hebben de gemeenten in 2005 een convenant gesloten om samen te werken aan oplossingen voor de ruimte problematiek van de steden Helmond en Eindhoven.

Over het eigen belang heen stappen
Om de regionale bestuurskracht te versterken kiest de Rijksoverheid voor het fusiemodel via een opgelegde herindeling (kwaadschiks). Terwijl uit de reacties van bestuurders blijkt dat men kiest voor de reeds bestaande intensieve samenwerking (goedschiks), die beter past in de 'poldercultuur'. De politieke discussie over een grotere gemeente Eindhoven liep met dit herindelingsmodel telkens op niets uit omdat zij kwaadschiks opgelegd werd. Geef raadsleden en ambtenaren de ruimte om te wennen aan dit fenomeen en om over hun politieke schaduw heen te stappen.