Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Motor zoekt vrijwilliger

Algemeen

Son en Breugel - Het is juni 2017 als er op Ekkersrijt hard wordt gebuffeld om de nieuwste locatie van stichting Motorcycle Support Nederland klaar te stomen. Nu bijna twee jaar later is deze professionele werkplaats in full swing; fraaie motor heftafels en opbergkasten, puik gereedschap, werkbanken, straal en lasapparatuur.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Tweede leven
Verder is de opgeruimde en schone werkplaats gevuld met een scala aan zeer uiteenlopende motoren. Wat ze gemeen hebben is de behoefte aan wat aandacht en liefde om ze weer in showroom te krijgen. Het zijn namelijk stuk voor stuk tweewielers op leeftijd die zijn gedoneerd en hier opgeknapt worden; een Japanse chopper, een scooter, een solex, een JAWA, een caféracer en een Off The Road klassieker. Doorgaans gaan ze helemaal uit elkaar, elk detail wordt opgelapt, motoren krijgen een beurtje en worden weer helemaal opgebouwd. Geweldig om te zien dat de oude beestjes een tweede leven krijgen.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verlangen naar een tweede kans. In het Zuiden van Nederland heeft Motorcycle Support NL (MSN) op vijf locaties dergelijke werkplaatsen opgezet om betreffende doelgroep te laten werken aan hun toekomst. Een ontdekkingstocht waarin ze kunnen worden wat ze graag willen zijn, op zoek naar kernkwaliteiten en hetgeen hun interesses prikkelt. Daarnaast werken er ook mensen in een dagbesteding programma die op deze manier hun kwaliteiten inzetten en plezierig werken aan de restauratie van aansprekende motoren.

Groeiprogramma
Via de samenwerking met zorginstellingen als Amarant, gemeentes, het UWV, het GGZ of via z.g. Wajong projecten is MSN volledig afhankelijk van zorgindicaties (persoonsgebonden budgetten) of giften. Vooral het feit dat het Oranjefonds hen landelijk heeft opgenomen in het z.g. groeiprogramma, betekent dat naast Goirle er meerdere vestigingen zijn ontstaan in Nijmegen, Oss, Waalwijk en Son, waar totaal circa 80 personen worden begeleid naar werk of er een dagbesteding ontvangen.

Hoog slagingspercentage
Chef werkplaats Paul van Hoof praat tijdens het bezoek van MooiSonenBreugel honderd uit over dit unieke en zeer succesvolle re-integratie project waarbij niet de motor maar het welzijn van de persoon centraal staat. Hoewel de motoren slechts een middel zijn om het hogere doel te bereiken is het zeker een tot de verbeelding sprekend object waar velen voor warmdraaien. Op het hoge slagingspercentage van 80% mag MSN en haar vrijwilligers met recht trots zijn. Slechts in 20% van de gevallen is er sprake van uitval en blijkt er geen goede match mogelijk.

Verkeerd beeld
Een cliënt die eind 2017 startte als assistent monteur had een zware tijd achter de rug en mindere werkervaringen hadden ervoor gezorgd dat hij een verkeerd beeld van zichzelf had. "Eigenlijk kan ik niks en dit zal mijn toekomst dus wel zijn. Ergens een simpel productiebaantje is het hoogst haalbare voor mij", aldus de cliënt. Maar Ho effe, dan weet je nog niet wat MSN je kan bieden! "Het is geweldig om te ervaren hoe iemand vervolgens in een paar maanden tijd groeit en weer helemaal opbloeit", aldus de werkplaatschef.

Extra handjes
Via eenvoudig schuur en poetswerk, bleek dat hij ook heel goed kon spuiten en een prima bijdrage leverde aan de opbouw van de Solex. Ook ander slijpgereedschap kon hij met precisie hanteren. Vorige zomer hadden ze bij de overburen extra handjes nodig, een bedrijf in de fijn metaal. Vijf weken heeft hij daar gewerkt en hij werd er helemaal gelukkig van. Dat bleek werk wat helemaal bij hem paste. Hoezo simpel productiewerk? Hij bleek tot veel (meer) in staat.

Basisprincipes
Momenteel werken er zes assistent monteurs in de Sonse werkplaats. Ze leren er netjes te werken in een schone werkplaats en in nette werkkleding. Verder dienen ze goed om te gaan met zowel hun gereedschap als collega's. Netjes op tijd komen en geen geweld of drugsgebruik. Het 'lijken' voor de hand liggende basisprincipes maar niet voor iedereen is dit automatisme. Er worden diverse projecten gestart zoals een tandem opknappen, een Kawasaki wordt omgebouwd tot caféracer, er wordt gelast of geslepen en zowel de Jawa als een oude Puch zijn weer als nieuw. Kortom ervaringsleren door samen te werken, van elkaar te leren, fouten mogen maken en jezelf kunnen zijn. Naast je lasmasker ook je eigen masker laten zakken betekent dat de begeleiders rustig een band opbouwen met de assistent monteurs en ze laten ervaren wat de gevolgen zijn van hun eigen handelen.

Vrijwillige begeleiders
"Om die mensen een kans te geven in onze complexe en haastige maatschappij heeft MSN echter vrijwillige begeleiders nodig. Ofwel vrijwilligers die een beetje ervaring hebben met techniek en het leuk vinden om mensen in de goede richting te helpen zodat ze uiteindelijk in een normale werkomgeving aan de slag kunnen. Mocht je een ochtend of middag tijd hebben, dan kun je jouw opgebouwde kennis en ervaring heel zinvol inzetten in een leuke no nonsens omgeving en meebouwen aan de toekomst van deze assistent monteurs", sluit Paul af.

MSN Son; dat ga je nog meemaken!
Voor alle informatie:
Paul van Hoof (chef werkplaats)
Ekkersrijt 1323, 5692 AJ Son
Tel. 06-40706685
Email: son@motorcyclesupport.nl
www.motorcyclesupport.nl

Paul kijkt mee hoe twee jongeren aan het sleutelen zijn
Afbeelding
Algemeen 16 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella