Ellen van Gils (l) en Marieke Schoenmakers (r)
Ellen van Gils (l) en Marieke Schoenmakers (r) Foto: Wil Feijen

Ongedwongen kennismaken en genieten

Algemeen

Son en Breugel - "Als mantelzorger ben je vaak 24/7 in touw om naast je werk de boel recht te houden thuis", aldus Ellen van Gils, coördinator Mantelzorg van de LEVgroep. Samen met haar collega Marieke Schoenmakers, die zich meer richt op de jongere mantelzorgers (JOMAZO) tot 18 jaar, wilde ze daarom dolgraag een leuke laagdrempelige activiteit aanbieden.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Beloning
Doel is dat de 3.000 mantelzorgers in deze gemeente zich ontspannen kunnen amuseren onder het genot van een hapje en een drankje. Een soort beloning voor gedurende langere tijd voor een ander zorgen. Het lijkt zo vanzelfsprekend en gewoon, maar dat is het zeer zeker niet! Mantelzorg is veelal onzichtbaar en uniek. Simpelweg omdat je de zorg voor een ander er zo maar even bijneemt, onder bijzondere omstandigheden en naast alle andere dagelijkse beslommeringen. Je doet het met hart en ziel omdat die ander iets voor je betekent. Overbelasting of uitputting liggen op de loer, waar ligt de grens en geef je die ook aan? Elke mantelzorger herkent de mooie momenten van echt contact en liefde, maar tegelijk ook de worsteling, de pijn en het verdriet die de zorg met zich meedraagt.

In de avonduren
Al heel wat jaren vindt maandelijks het Mantelzorg Café overdag plaats op de locatie Berkenstaete, met als gevolg dat vooral de wat jongere mantelzorgers die overdag werken hier niet bij aanwezig konden zijn. "Op dit moment hebben we slechts 10% van de mantelzorgers uit onze gemeente in beeld. Dat betekent automatisch dat bijna 90% zichzelf belangeloos inzet voor zijn of haar naaste zonder dat ze daarbij stil staan of dat ze behoefte hebben aan erkenning of herkenning", vervolgt Marieke. Hierbij vult Ellen aan: "Dat is jammer, want we ervaren in het contact met de mantelzorgers dat deze loyale mensen jong en oud zichzelf vaak wegcijferen om het welzijn van een familielid of dierbare te dienen. Tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten in het gezellige Mantelzorg Café merk je vooral dat juist het onderlinge contact tussen hen ervoor zorgt dat ze, samen kijkende in die spiegel, veel van elkaar herkennen en leren. Natuurlijk kunnen wij vanuit onze professionele rol als consulent mantelzorg veel praktische tips en tools aanreiken, maar het meest tastbare is dat ze even zonder die verzorgende druk onderling ontspannen kunnen praten over hun avonturen als zorgverlener."

Gelijkgestemden
"Ook bij activiteiten voor de jonge mantelzorgers hebben de jongens en meiden veel aan elkaar; vooral het feit dat ze ervaren niet de enige te zijn. Dit samen brengen van gelijkgestemden doet heel veel, los van het andere feit; de sfeer is gewoon erg gezellig en ontspannen", aldus Marieke.

Welverdiende avond
Het Mantelzorg Avond Café in het Vestzaktheater stelt ook de werkende mantelzorger in staat om op maandag 13 Mei (vanaf 19.30 uur) ongedwongen binnen te lopen voor een bak koffie of een drankje. Gratis een welverdiende avond met humor, zang, dans en een heerlijk hapje. "Onze eigen Sonse ras entertainer Nancy van Heeswijk van MULTISHOW Productions zal met haar De-zo-maar-efkes-GENIETEN Show een grote glimlach op het gezicht toveren. Alle mantelzorgers vanaf 18 jaar zijn dus van harte welkom om zelf even in de watten gelegd te worden. Daarbij is voorlichting slechts een bijgerecht en samen informeel genieten de hoofdschotel." Vooraf kun je jezelf opgeven via ellen.vangils@levgroep.nl of 'wip' anders gezellig even binnen om de sfeer te proeven.

Tip
Het steunpunt Mantelzorg Son en Breugel streeft ernaar om zoveel mogelijk mantelzorgers in beeld te krijgen. Nadat je jezelf bij dit steunpunt hebt aangemeld kun je gebruik maken van:
- Ondersteuning, individuele begeleiding & algemene informatie
- Gratis nieuwsbrief
- Uitnodigingen voor het Mantelzorg café en het Mantelzorg Avondcafé
- Gemeentelijke mantelzorgwaardering (indien voldaan aan criteria).

Voor vragen bel 0499-491470 en/of mail naar steunpuntmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl. Even binnenlopen bij het CMD op de Europalaan 2 kan natuurlijk ook; maandag en woensdag van 13.00 – 15.00 uur.

Afbeelding