Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: e4206b
Foto: Wil Feijen

Burgemeester Gaillard betuigt spijt over toespraak dodenherdenking

Son en Breugel - Tijdens de dodenherdenking op 4 mei sprak burgemeester Hans Gaillard het publiek toe. De toespraak van de burgemeester is een vast onderdeel van de herdenking in Son en Breugel. Elk jaar kent de dodenherdenking een wisselend jaarthema. Dit jaar was het thema 'In vrijheid kiezen'.

Redacteur: Adrie Neervoort

In de toespraak probeert de burgemeester vaak het thema te koppelen aan gebeurtenissen in Son en Breugel. De burgemeester is al jaren een voorvechter van een carnaval in Son en Breugel waar ook de vrouw een prominente rol kan spelen, bijvoorbeeld als Prinses of lid van de Raad van Elf. Dit was voor de burgemeester samen met het thema 'In vrijheid kiezen' reden om dit onderwerp in zijn toespraak te gebruiken. Het zorgde tijdens de plechtigheid al voor enige verbazing.

Ook de aanwezige leden van De Krutjesrapers waren onaangenaam verrast, waaronder voorzitter Jasper van Zuuren. "De inhoud van het gedeelte over carnaval in de toespraak van de burgemeester is onjuist en het is in mijn ogen een serieus thema dat tot nu toe altijd ludiek gebracht werd, maar zeker niet op een dodenherdenking thuis hoort", aldus Jasper. In de raadsvergadering van donderdag 9 mei kwam de burgemeester terug op zijn toespraak tijdens de dodenherdenking.

"Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking heb ik gesproken over onze vrijheid en de offers, die mensen daarvoor met hun leven hebben gebracht. Omdat wij in vrijheid leven, kunnen wij dit jaar vieren, dat ons land 100 jaar algemeen kiesrecht kent. Dat is een kostbaar goed, vanwege de gelijkheid van mannen en vrouwen. Ik heb erop gewezen dat die gelijkheid nog niet volledig is gerealiseerd. Daarbij heb ik een voorbeeld genoemd, dat mij aan het hart gaat: onze carnavalsvereniging staat geen vrouwen toe in bestuurlijke functies. Ik heb gemerkt, dat het voorbeeld niet goed gekozen is; ik ben er niet in geslaagd duidelijk te maken wat ik bedoelde. Dat heeft bij mensen geleid tot verbazing en onbegrip: wat doet carnaval bij de dodenherdenking? Dat spijt mij, temeer omdat ik oprecht hecht aan het moment van dodenherdenking en dankbaarheid voor onze vrijheid," aldus de burgemeester.

Intussen is er al een gesprek geweest tussen burgemeester Hans Gaillard en Jasper van Zuuren, voorzitter van carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Daarbij is het voorval besproken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>