Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 154b16
Foto: Ingezonden

Torendag in Peelland

Son en Breugel - De Heemkundekring Son en Breugel doet zondag 26 mei mee aan de regionale 'Torendag in Peelland'. De toegang is gratis.

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son. Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Beiaard regelt op die dag de toegang tot de toren en de bespeling van de beiaard c.q. de klokken.

Een gids van de Heemkundekring Son en Breugel geeft u onder in de toren informatie over de geschiedenis van de kerk en toren. Tevens kunt u bij de gids een beschrijving krijgen voor een wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.

De toren van de voormalige Sint Petrus Bandenkerk dateert van rond 1526, de kerk die bij de toren hoorde is omstreeks 1450 in gebruik genomen. Van de kerk die op 29 december 1958 afbrandde, zijn alleen nog de contouren in het plaveisel achter de kerk te zien. De toren is in 1975 gerestaureerd.

In Breugel is de St. Genovevakerk helaas niet open voor bezichtiging op Torendag. Door gebrek aan bemensing is het dit jaar niet gelukt om de kerk deze keer open te stellen voor bezichtiging. Deze kerk is mogelijk wel open op de 'Open Kerkendag Noord-Brabant' op 10 juni, Tweede Pinksterdag.

Een andere mogelijkheid is een fietstocht door de regio. De oude St. Clemenskerk in Gerwen, de priorij en de toren zijn te bekijken vanaf 13.00 uur. De kerk van Mariahout is te bezichtigen. Er kan daar een wandeling gemaakt worden door het processiepark met oorlogsgraven. Om 15.00 uur is er een Mariaviering bij de grot. Ook de Oude Toren in Woensel (Baffinlaan 1) is open voor bezichtiging. Tevens is er een archeologieproject.

Inwoners uit Son en Breugel die met hun kinderen niet deelnemen aan de fietstocht kunnen de Toren en het carillon bezichtigen tijdens de openstellingsuren. Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Beiaard Son en Breugel zijn dan aanwezig.

Kijk voor alle deelnemende kerken en torens op www.kerkenindepeel.nl.

 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>