Fleur en Steven bij de rally-auto
Fleur en Steven bij de rally-auto Foto: Wil Feijen

Vader en dochter besmet met rallyvirus

Algemeen

Son en Breugel - Het is 1991 als Sonnenaar Steven van der Mee met zijn buurman wedt om een kratje bier dat hij het volgende jaar aan de start staat van een heuse autorally. Het kratje bier moet hij overigens, ruim 25 jaar na zijn rallydebuut, nog steeds krijgen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Debuut
"Mijn eerste wagen kocht ik van rallycrack Marc van den Brand uit Nijnsel; de Opel Ascona i2000, een rallyklassieker. Al vrij snel daarna kon ik een snellere Opel Kadett GSI overnemen, waarmee ik in 1995 ook debuut heb mogen maken bij de ELE Rally. Dat is een autorally die jaarlijks verreden wordt in Zuidoost-Brabant", aldus de rallycoureur uit Sonniuspark. Dankzij zijn snelle 'rallywapen', zijn rijvaardigheid en de ondersteuning van zijn teamleden werd Steven als debutant meteen derde in zijn klasse N3.

Lezen en schrijven
"Opel-onderdelen zijn makkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop. Als je vervolgens met verstand rijdt en de auto niet om een boom vouwt kun je met beperkte middelen ongelofelijk veel lol beleven aan deze sport." Dat laatste is Steven overigens niet altijd gelukt. "In 2003 legde ik mijn eerste Opel Astra Groep N vakkundig op z'n zij in de sloot tijdens de Barneveld Rally. Total loss, dus er moest een nieuwe Astra GSI komen die ik in eigen beheer van top tot teen heb opgebouwd, aangepast en verbeterd tot een voorwiel aangedreven Groep A rallykanon met 235pk en een gewicht van slechts 1.017kg", blikt Steven terug. "Hoewel de auto niet meer het jongste en daarmee snelste beestje is, compenseer ik dat door mijn rijervaring, gecombineerd met een superdegelijk gebouwde auto waarmee ik kan lezen en schrijven", vervolgt de Fleet Manager van PON Automotive.

Navigator
De gehele familie Van Der Mee is inmiddels volledig geïnfecteerd door het rallyvirus. De bijzondere relatie met zijn vrouw Mariëlle kreeg tussen 1995 en 1998 een extra dimensie toen zij als navigator naast Steven plaatsnam in de hotseat van zijn Opel. Ook dochter Fleur ging vanaf haar 10e levensjaar steevast mee naar alle rally-avonturen. Sterker nog, met 16 jaar was ze de allerjongste navigator van Nederland na het behalen van haar licentie (haar rijbewijs volgt hopelijk binnenkort). Het lijkt erop dat er geen bloed maar benzine stroomt door de aderen van de familie Van Der Mee; sinds vorig jaar vormen vader en dochter samen een rally-equipe. Fleur heeft als laatstejaars aan De Rooi Pannen, naast haar rallyambities, vooral de wens om uit te blinken als ontwerper. Daarom start ze komend schooljaar aan het SintLucas voor de opleiding tot styliste/interieurdesigner.

ELE-vuurdoop
Hoewel pa als veteraan al 20 keer aan de start stond van de roemruchte ELE Rally, kreeg Fleur vorig jaar haar ELE-vuurdoop. Bijna letterlijk in haar achtertuin, want behalve de klassementsproef op industrieterrein Ekkersrijt rijden de deelnemers in Rooi door de Sloef, op loopafstand van hun ouderlijk huis. En dat hebben ze beiden geweten vorig jaar; notabene vrijdag op de allereerste proef vielen ze al uit. Volgens het reglement mag je echter de volgende dag weer van start met de nodige straftijd aan je broek. Kortom, de hele nacht door sleutelen bij de Sonse sponsor Autobedrijf Jos Hölscher, om vervolgens op zaterdagavond helaas weer te stranden met versnellingsbakproblemen. Heel erg zuur, want met de haven in zicht, op de voorlaatste klassementsproef in Sint-Oedenrode, was het definitief einde rally. Balend, vloekend en tierend hebben ze de auto die avond letterlijk drie kilometer naar huis geduwd.

Rallyfamilie
Gelukkig heeft deze rallyfamilie haar zaakjes dit jaar goed voor elkaar, mede dankzij de vijf vakkundige monteurs Brian, Dwayne, Jeffrey, Lorenzo en Thomas. Maar zonder partners kan er op 24 en 25 mei geen kilometer gereden worden tijdens de 55e ELE Rally in Son en Breugel. Daarom wil Steven op voorhand dank uitspreken richting zijn hondstrouwe sponsoren BEEST.NL, J&F Auto- en bandenservice, tuner Autosport van den Berg, Reclamebureau SPUNK'D en het eerdergenoemde Autobedrijf Jos Hölscher. "We zien jullie graag langs de kant zwaaien. Terugzwaaien met al die Sonse sloten is wat veel gevraagd vrees ik", besluit de fanatieke navigator Fleur.

Info: www.elerally.nl