Ronald van Loon met zijn navigator in aktie op Ekkersrijt
Ronald van Loon met zijn navigator in aktie op Ekkersrijt Foto: Ingezonden

Thuiswedstrijd om niet te vergeten

Algemeen

Op een zonovergoten kerkplein ging het vrijdag 24 mei los. De ruim honderd deelnemers aan de 55e ELE Rally rolden over het startpodium, onder luid applaus van honderden rallyfans en nietsvermoedende dorpelingen.

Redacteur: Ivo van Hoek

Vooral die laatste groep keek vreemd op bij de aanblik van de grootste en oudste autorally in Nederland. De sfeer was uitgelaten in hartje Son, op het terras, in de kiosk en op het marktplein. Gelukkig namen de verkeersregelaars hun taak zeer serieus om alles in goede banen te leiden. Het zag werkelijk zwart van de enthousiaste toeschouwers die een glimp wilden opvangen van dit indrukwekkende rallyspektakel.

De rally werd uiteindelijk op zaterdagavond, in het donker, op industrieterrein Ekkersrijt beslecht. De winnende equipe, Jasper van den Heuvel uit Achterveld met navigator Lisette Bakker, reed in hun Ford Fiesta R5 een vrijwel foutloze wedstrijd. Het evenement kende ook vele lokale pechvogels, zoals Martijn van Hoek uit Acht (versnellingsbak defect) en Jeroen Swaanen uit Vessem, oud-winnaar van 2015. Bij de zevende proef maakte hij een klein foutje, schoot het bos in en moest weggetakeld worden. De een zijn dood is de ander zijn brood; zowel lokale held Piet van Hoof uit Wintelre als Erik van Loon konden hierdoor opschuiven naar respectievelijk plek 4 en 5 van het algemeen klassement.

Nog dichter bij huis mag men in 'ons rally minded dorpje' trots zijn op de prestaties van twee teams uit Son. Zowel Ronald van Loon als vader en dochter Van der Mee waren zeer succesvol in hun klasse. Ronald en navigator Erik Lemmen reden in hun Nissan Navarra Red-Lined voor het eerst mee in de klasse 'Cross country'. Het betreft hier zogenaamde Rally Raid auto's die normaal gesproken Dakarwedstrijden rijden in de woestijn. "Echter op de verharde trajecten van de ELE moet alle hens aan dek om mijn Japanse monster van 400 pk op de weg te houden. Met name de offroadbanden op onze in Zuid-Afrika ontwikkelde auto hebben het erg zwaar op een bochtig industrieterrein We hebben enorm veel geleerd. En we hebben echt volop kunnen genieten van het fantastische publiek langs de kant.", aldus de Sonse ondernemer. Het resultaat, inclusief de beker voor een zeer verdienstelijk debuut mag er zijn: tweede plek in de T1 Cross Country klasse.

Vader Steven en dochter Fleur van der Mee hebben in hun Opel Astra Gsi met volle teugen genoten van een puike thuiswedstrijd. "In mijn tweede ELE Rally finishen op een 19e plek algemeen is ook een compliment aan de solide rijstijl van mijn zeer ervaren vader. We hebben strak en constant gereden en zijn uit de problemen gebleven. In onze klasse, van voorwielaangedreven auto's tot 2 liter, was een derde plek het gevolg. Niet slecht voor een auto van 25 jaar oud, lijkt me!", volgens de pas achttienjarige Fleur. Na twee dagen strijd gaan ze moe, maar met een big smile, het oude beestje op stal (in Sonniuspark) zetten.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl

Afbeelding