Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Veel overlast door eikenprocessierups

Algemeen

Er is veel overlast van processierupsen in de gemeente Son en Breugel. De gemeente heeft haar handen vol aan het verwijderen van de processierupsen en -nesten in de eikenbomen. Kinderen die buiten spelen of mensen die een boswandeling maken, kunnen verrast worden door huiduitslag of huidirritatie door de brandhaartjes van de rupsen. Soms kost het meerdere dagen om urgente rupsnesten te verwijderen. Vooral in Sonniuspark is het een groot probleem.

Redacteur: Peter Marijnissen

181 meldingen
Er zijn tot nu toe 181 meldingen op 81 locaties in Son en Breugel van processierupsen binnengekomen bij de gemeente. De overlast duurt waarschijnlijk nog vier weken totdat de rupsen zich gaan verpoppen. De brandhaartjes van de rups veroorzaken ondertussen gezondheidsproblemen. De GGZ heeft de site www.oakie.info hiervoor opgezet met toegankelijke informatiefolders.

Bestrijden
De bestrijding van de rupsen die hoog in de boom zitten is uitbesteed aan bedrijf Engelen Groen. De toegankelijkere nesten worden door twee gemeentebuitenteams aangepakt. De rupsen zijn snel, mobiel en verspreiden zich met gemak over verschillende bomen. Het kan voorkomen dat een nest wordt weggehaald en een dag later er weer een verschijnt. Soms moeten de bestrijders meerdere keren terugkomen naar dezelfde locatie. Rupsennesten melden aan de gemeente kan telefonisch, via de website of via de BuitenBeter-app.

Huiduitslag
Eén van de wijken die overlast heeft van de rupsenplaag is Sonniuspark waar veel jonge gezinnen wonen. In de Zebrakeverstraat, Spiegelkeverstraat en Bijenlaan zijn meer dan dertig bomen geïnfecteerd. Basisschool De Ruimte is gevestigd aan de Bijenlaan en er zijn veel kinderspeelplaatsen in deze wijk. Een gezin werd onverwachts getroffen toen hun dochter van bijna drie huiduitslag kreeg. Na een tuinfeest, begin juni, begonnen de problemen. Er werd niet meteen gedacht aan processierupsen. "We wisten nog niet dat het rupsen waren, we dachten eigenlijk dat we veel muggen hadden. Een buurtbewoner maakte ons attent op de processierups", vertelt Anique Zwinenberg, docent verpleegkunde bij de HAN, die met haar vriend en twee dochters eind vorig jaar is verhuisd naar Sonniuspark. "Na het melden bij de gemeente van de ontdekte rupsnesten, heeft het nog twee dagen geduurd voordat ze zijn weggehaald. Alleen jammer dat je hier geen terugkoppeling van krijgt."

Speeltuin en scholen
"Misschien zijn ze heel hard bezig, zeggen dat ze er alles aan doen en zijn ze elke dag op pad. Ik weet het niet. Maar het blijkt alsnog onvoldoende te zijn. Je ziet de rupsen om de zoveel bomen gewoon zitten", vertelt Anique. Het probleem is volgens haar nog lang niet opgelost. Sommige nesten worden na een melding binnen een dag weggehaald, andere nesten iets later, soms wordt dit zelfs over het weekend getild. Bij speeltuinen, scholen en plaatsen waar veel kinderen en mensen komen, moet het weghalen van de rupsen binnen een dag zijn gebeurd. Bij doorgaande wegen is dat twee dagen. "De gemeente zou meer proactief de wijk in moeten gaan om de nesten op te zoeken, want ze zitten overal. Je hoeft niet te wachten op een melding, die is eigenlijk overbodig, want ze zitten toch bijna in elke eikenboom", geeft Anique aan.

Voorstel
Anique heeft een aantal voorstellen om de voorlichting en terugmelding te verbeteren. Bijvoorbeeld huis-aan-huisbriefjes of posters ophangen in de supermarkten en scholen. Het terugmelden kan bijvoorbeeld op de website een hoeft niet per se telefonisch. In het kader van de burgerparticipatie ziet Anique ook mogelijkheden. "Zet er desnoods een groep met mensen op die bereid zijn om mee te helpen. De gemeente geeft aan dat zij openstaat voor burgerinitiatieven, hierdoor zouden inwoners zelfs een rol kunnen spelen. Je kunt ook kansen zien in plaats van problemen", aldus Anique.

Terugkoppeling
De gemeente geeft een terugkoppeling van een melding als dit gevraagd wordt. "Gezien de hoeveelheid meldingen die we hebben ontvangen, is het niet altijd mogelijk om dit direct te doen", laat een communicatiemedewerker van de gemeente in een reactie weten. Terugkoppeling vindt plaats als er een actie is ondernomen, of om uit te leggen waarom er geen actie mogelijk is. Op de gemeentepagina in deze krant en op de site en facebookpagina van de gemeente kunnen burgers lezen wat er wordt gedaan aan de bestrijding. Ook lees je daar hoe je een melding kunt doen.

Melding openbare ruimte
Op de website staat onder 'melding openbare ruimte' staat een kaart met alle meldingen. "Hierdoor kunnen inwoners zien of een bepaalde melding al is gedaan. De melding verdwijnt als het probleem is opgelost. Het kaartje is echter geen terugmeldsysteem over de status", laat de communicatiemedewerker weten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Medewerker van Engelen Groen Uden BV bezig met het weghalen eikenprocessierupsen uit een eikenboom
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
pas op voor de eikenprocessierups
Afbeelding
pas op voor de eikenprocessierups
Afbeelding
pas op voor de eikenprocessierups