Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Verjongde Poëziemiddag van DichtBij groot succes

Algemeen

Son en Breugel - Na drie edities werd op de zomerse zondagmiddag 23 juni alweer de vierde Poëziemiddag gehouden aan het Dommelbalkon, als onderdeel van Kunstpleinen van Ars Longa. Na inleidingen van Maarten Beekman (oud-raadslid) en Stan Mooij (voorzitter DichtBij) blonk vooral de jeugd uit bij het vervolg.

In het eerste uur, verzorgd door de tweede Sonse dichtgroep Woordatelier, belichtte de 'Groningse Sonnettenkoning' Arend Okken traditioneel het Sonnet en stond hij stil bij het overlijden van de Sonse dichter Rian Lapré. Bernadette van Loon droeg gedichten voor van haar zieke man Jan Anton van Hoek en Ad Louwers blonk weer uit met zijn unieke Brabantse zelfspot. Hoogtepunt in dit uur was het optreden van de 20-jarige Maud Joosten met frisse, ontwapenende en ontroerende Poëzie.

In het tweede uur kwamen dichters buiten Son aan bod, waar Catherine Witvliet gedichten van leerlingen van het Novaliscollege voorlas, naast mooie dromerige gedichten van Anne Karine Dijkstra uit Best en rake gedichten van Mieke Reijnen van de poëziegroep Prinsenjacht. Hoogtepunt was hier de Slam Poetry van de 30-jarige Eindhovense Monique Hendriks die met haar unieke voordrachtskunst landelijke finales heeft gehaald en liet zien tot wat zij (uit het blote hoofd) in staat was.

Het derde uur was voor de dichters van DichtBij, Stan Mooij, Willem Berkers, Catherine Witvliet en Theo Smit waar de laatste de show stal met zijn 'ouwelullenrap' met scheve pet op. Absoluut hoogtepunt was het laatste uur waar de 10-jarige(!) Emir Dzigal het talrijke publiek vertelde over het dichtproject van de Sonse dichtgroepen DichtBij en Woordatelier op basisschool De Ruimte en daarbij ook op bijzondere wijze twee eigen gedichten vertolkte.

Ook in dit uur prachtige bijdragen van de jonge Ruben Kemperman met geestige gedichten en de schitterende cadans in de volwassen gedichten van de pas 20-jarige Lotte Hendrikxs die voorheen een dichtwedstrijd heeft gewonnen van DeMooiSonenBreugelkrant ter ere van de Poëzieweek en de tentoonstelling van Toos Bonten in de Kleine Heide. Een bijzondere vermelding verdienen de twee muzikanten Eva Wiselius en Bjorn van Hak van de middag.

De dromerige levensliedjes van singer songwriter Eva pasten bijzonder goed bij de gedichten en het weelderige landschap met de langs stromende Dommel, de melodische percussie van Bjorn sloot schitterend aan bij het ritme en de cadans van de gedichten. Het dankbare publiek (40 tot 60 mensen) zal zeker uitkijken naar het lustrum volgend jaar.