Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Afkoppelen doe je niet zomaar

Algemeen Algemeen / Son & Breugel gemeente

Son en Breugel - Het riool wordt steeds zwaarder en onnodig belast. Ook in Son en Breugel vraagt dit om een andere denkwijze over dit onderwerp. Dat werd woensdag 26 juni besproken in het combigebouw van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Daar werden meer dan tachtig, veelal 50-plussers, gastvrij ontvangen tijdens de informatieavond over het afkoppelen van regenwater. De gemeente Son en Breugel heeft een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de noodzaak om de afvoer van hemelwater los te koppelen van het rioolstelsel.

Klimaatveranderingen
Door de klimaatveranderingen en het steeds extremere weer dat mede daardoor ontstaat, wordt het huidige riool te zwaar belast, zo hield wethouder Boersma het publiek voor. Het aanpassen van het riool is een kostbare en ingewikkelde zaak. Daarom is ook de gemeente Son en Breugel gaan kijken wat de alternatieven zijn. Het afkoppelen van de hemelwaterafvoer is daarbij, samen met het minder 'verstenen' van onze tuinen, een goed alternatief. Behalve met een campagne die voor bewustwording moet zorgen, was de informatieavond een eerste persoonlijke aanpak om in discussie te gaan met de geïnteresseerden.

Subsidie
Tijdens deze informatiebijeenkomst werden allerlei manieren van afkoppelen getoond en toegelicht. Sommige voor de hand liggende oplossingen werden getoond, maar ook enkele heel inventieve. Wat opviel was dat op dit onderwerp niet echt werd doorgevraagd door het publiek. Echter toen er een uitleg kwam over hoe en hoeveel subsidie je als bewoner van een huis na afkoppelen kon krijgen, kwamen de vragen en opmerkingen.

Korting
De gemeente wil de inwoners financieel stimuleren om mee te doen aan het afkoppelen op eigen terrein. Gedacht wordt aan een eenmalige subsidie van 300 euro en daarnaast tien jaar lang 50 euro korting op de jaarlijkse rioolheffing. De korting van 50 euro riep vragen op, zeker toen bleek dat de rioolheffing van 150 euro per jaar omhoog gaat naar 175 euro per jaar en dat daarop een korting wordt toegepast van 50 euro. Waarom die verhoging, was de vraag. Wethouder Boersma legde uit dat die verhoging nodig is om het bestaande riool in goede staat te houden en feitelijk los staat van de afkoppeling.

Voorwaarden
Blijft de vraag of het totaalbedrag van 800 euro genoeg is om de inwoners te bewegen om af te koppelen. Ook de voorwaarden zijn daarbij niet voor iedereen uitvoerbaar. Voor de subsidie van 300 euro moet de achterzijde en de zijkant van de woning zijn losgekoppeld. Voor de rioolheffingskorting moet zowel de achter- zij- als voorkant, inclusief garage en oprit worden afgekoppeld. Hoe koppel je dan een afrit af, was de vraag. Volgens een aanwezige en verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente, moet de bewoner er dan voor zorgen dat het water dat afloopt van de afrit niet het gemeentelijk riool kan bereiken. Dat is eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld een eigen goot te maken aan het einde van de oprit waar de openbare weg begint.

Geen onkostenvergoeding
De vraag blijft: kun je voor het beschikbare bedrag je huis afkoppelen? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Echter: het gaat hierbij om een subsidie en niet om een onkostenvergoeding. Belangrijker dan geld is misschien wel dat er een probleem wordt opgelost dat op termijn vaak en veel overlast in onze woonomgeving kan geven.

Oplossing
Afkoppelen doe je niet zomaar. Afkoppelen vraagt vaak een persoonlijk advies, bijna elke situatie is anders. En wat als je buurman niet meedoet en je een gezamenlijke hemelwaterafvoer hebt?  Tijdens deze avond is duidelijk geworden dat er voor elk probleem een oplossing is in materiaal en uitvoering. Maar niet voor elke portemonnee is die oplossing uitvoerbaar.

Wilt u meer weten over het afkoppelen van het hemelwater, kijk dan op www.sonenbreugel.nl/duurzaamheid of bel met Jean-Paul de la Roy, tel.: 0499-491491.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding