Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: e76ef6
Foto: Ingezonden
Algemeen / Son & Breugel

De Emiliusschool op bezoek in Litouwen

Son en Breugel - De Emiliusschool is, zoals al in eerdere artikelen beschreven, betrokken bij een zogenaamd Erasmus+ project. Een uitwisselingsproject van de Europese gemeenschap, waarbij ze leren van elkaars expertise en ervaren hoe het onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen vorm gegeven wordt in andere landen.

November vorig jaar is het project gestart op de school in Engeland. Een delegatie van de school is daarnaartoe gegaan en vol goede ideeën en inzichten er weer van teruggekomen. Wat ze ervan leren? Speciaal onderwijs is geen onderwijs met vaste methodes en leerlijnen. Dat soort onderwijs is maatwerk en vergt veel van de vakkundigheid en creativiteit van het personeel. Zien hoe andere scholen in andere landen onderwijs geven is een 'open mind set' en stimuleert het 'out of the box' denken. De Emiliusschool is al jaren betrokken bij dergelijke Europese projecten.

In de eerste week van juni stond het bezoek aan de Litouwse school op het programma. Litouwen is een land met drie miljoen inwoners op een oppervlakte van anderhalf keer Nederland. De school ligt in Kelme, een klein stadje in midden Litouwen. Landen in de Baltische staten en ook Polen hebben veel te halen uit de Europese Unie en niet alleen op het gebied van onderwijs. Het valt op dat het lidmaatschap een groeiende welvaart heeft gebracht.

De speciaal onderwijsschool in Kelme heeft zijn zaakjes prima voor elkaar. Al vijf jaar pakken ze de pareltjes uit verschillende Europese projecten op en implementeren die in het eigen onderwijs. Copy and paste zoals ze het zelf noemen. Resultaat is een prima ingerichte school met moderne ruimtes en een goed pedagogisch en didactisch klimaat. De speelplaats en de rondom liggende tuin zijn ook met evenveel zorg aangelegd. Minpuntje is het gebouw zelf. Van buiten zijn de stenen door de weersinvloeden afgebrokkeld en geven de school de indruk van een bouwval. Het gebouw is namelijk van de gemeente en moet ook door hen onderhouden worden.

Reden voor de Son en Breugelse delegatie om bij het bezoek aan de burgemeester van Kelme daar vragen over te stellen. Het beleid van de gemeente blijkt gericht op inclusie. Passend onderwijs dus waarbij leerlingen met beperkingen zo veel mogelijk naar reguliere scholen moeten gaan. Net als op de Emiliusschool zitten er op de Kelme Speciaal Onderwijs school leerlingen, die niet naar een reguliere basisschool kunnen gaan. De expertise en de middelen om goed onderwijs aan deze doelgroep te kunnen geven ontbreken. Gelukkig heeft de Emiliusschool met de omliggende samenwerkingsverbanden en de gemeente goede afspraken kunnen maken, zodat ook de leerlingen met complexe beperkingen goed onderwijs kunnen volgen. In Litouwen hebben ze daar nog een weg in te gaan.

Zie voor meer informatie over Kelmes Speciaal Onderwijs: http://www.specialioji.kelme.lm.lt/
Zie voor meer informatie over de Emiliusschool: www.emiliusschool.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>