Logo mooisonenbreugel.nl
De Rabobank met daarboven de appartementen voor Begeleid Wonen   | Fotonummer: 5055e6
De Rabobank met daarboven de appartementen voor Begeleid Wonen (Foto: Adrie Neervoort)
Politiek

Hoofdpijndossier Begeleid Wonen wordt migrainedossier

Son en Breugel - Het begon ooit zo mooi. Een burgerinitiatief waar het project Beschermd Wonen uit voortkwam. Daar waar iedereen het er over eens was hoe mooi dit initiatief wel niet was, is het nu al maanden een hoofdpijndossier. Wethouder van Liempd voelt dat er veel spanning op dit dossier zit. Zijn gekozen woorden 'deels oprechte betrokkenheid en deels politieke spanning' viel niet goed bij de VVD, Dorpsbelang en D66.

Redacteur: Ineke van Uden

Niemand wil beschuldigd worden van 'politieke spelletjes'. Don Pasanea (VVD), Monique van Zwieten (D66) en Maarten van Beek (Dorpsbelang) gaven de wethouder dan ook direct terug dat er bij hen sprake was én is van oprechte betrokkenheid. De opmerking valt niet goed, omdat deze partijen juist het college verwijten dat er behoorlijk wat fouten zijn gemaakt toen dit dossier nog in de portefeuille van wethouder John Frenken zat. Er zijn zaken niet tijdig opgepakt en daardoor is de situatie nu zoals die is. De hand in eigen boezem steken is dan wat hen betreft beter dan te twijfelen aan de oprechtheid van hen als commissieleden.

Het probleem
Het probleem was en is nog steeds bij Beschermd Wonen dat de huidige zorgaanbieder RAC aan het budgetplafond zit en daarmee geen geld krijgt voor alle zorg wat ze zouden moeten/kunnen leveren binnen het project in Son. Beschermd Wonen valt onder de gemeente Eindhoven wat betreft het financi?le gedeelte. Eindhoven geeft aan dat er dan maar een tweede zorgaanbieder zorg moet gaan leveren aan de Heistraat en Molenstraat. En daar wringt de schoen. Ten eerste heeft Stichting Doorpakken Wonen niet voor niets gekozen voor één zorgaanbieder. Door met één zorgaanbieder te werken kun je naast individuele zorg ook groepsactiviteiten bieden en de continuïteit in aanwezigheid van begeleiders beter garanderen. Een tweede zorgaanbieder inzetten zodat je het budgetplafond-probleem oplost klinkt simpel - en wordt ook zo aangedragen in een memo vanuit de gemeente Son en Breugel - maar blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. Zorgaanbieders die nog niet aan hun budgetplafond zitten en in dergelijke projecten stappen, voelen nadien dat ze gekort worden op hun eigen budget. Het RAC heeft inmiddels meerdere zorgaanbieders gesproken om te kijken naar mogelijkheden, maar niemand hapt toe.

Herindicaties
Een ander gevoelig onderwerp is dat er herindicaties aan zitten te komen. En die zijn voornamelijk gericht op afschaling van zorg. Natuurlijk is het de bedoeling dat de jongeren in dit project steeds meer zelfstandig kunnen en steeds minder zorg nodig hebben. Maar deze jongeren zitten hier niet voor hun zweetvoeten. Ze hebben autisme. Ze maken geen sprongen, maar stapjes in de goede richting. De onduidelijkheid rond hun project doet er geen goed aan om in alle rust te werken aan gestelde doelen.

Burgerinitiatief
Op dit moment hoor je overal: 'Burgerparticipatie en burgerinitiatieven moeten we koesteren'. De Doorpakkers hebben nog iets op hun verlanglijstje staan: woonbegeleiding voor 12 tot 24 uurs-zorg. Ook daar zijn verwachtingen gewekt. Wethouder Van Liempd in Commissie Burgerzaken: "Ik heb veel respect voor de Doorpakkers, maar zij zijn niet de enigen met een zorgbehoefte. Er zijn andere doelgroepen die ook een plaats moeten hebben en zich minder goed kunnen laten horen. Bij schaarste moet je herverdelen. Je kunt niet iedereen zijn zin geven." Dat klinkt niet veelbelovend. Je kunt de Doorpakkers niet verwijten dat anderen zich niet laten horen en zij wel hun mond open doen. In die zin is de naam 'Doorpakkers' hen op het lijf geschreven.

 

Meer berichten