Fotobijschrift: Leerlingen die les hebben gehad van Jasper (boven op de auto)
Fotobijschrift: Leerlingen die les hebben gehad van Jasper (boven op de auto) Foto: Ingezonden

Lesgeven, kennisdelen en 'donatiedag' in Gambia

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Het was een heel avontuur, dat Jasper Bos beleefde in Afrika. Met een Ford Focus, zelf opgeknapt in de garage van Bert Bruil, ging hij in een groep met 32 auto's op weg naar Gambia, Afrika. Eerst door Europa, vervolgens de oversteek naar Afrika, naar een andere wereld.

Redacteur: Luc van de Wiel

"Het was echt een cultuurschok, toen we in Marokko aankwamen", vertelt Jasper. Verkeersregels, ze zullen er best zijn, maar niemand leek ze te kennen. Op rotondes geldt het recht van de snelste, of de brutaalste. Jasper en zijn reisgenoten moesten uren wachten bij de douane, daarna kwamen ze bij een plein waar ze wilden pinnen. Meteen werden ze omringd door een groep van wel twintig mensen, die allerlei dingen verkochten of gewoon om geld vroegen. "Het voelde niet goed", zegt Jasper. Pinnen hebben ze maar ergens anders gedaan.

Goede voorbereiding
Waar de wegen in Marokko nog redelijk tot goed waren, was dat in Mauritanië een stuk minder. Vanwege de dreiging van ontvoering en dergelijke moest het konvooi onder militaire begeleiding verder. Via Senegal bereikten ze hun bestemming: Gambia. De auto's waren allemaal goed voorbereid, met onder andere een extra bodemplaat en kousen over de luchtfilters om verstopping door het woestijnzand tegen te gaan. Daardoor hebben alle voertuigen de reis goed doorstaan, op wat kleine reparaties na.

Lesgeven
In Gambia werd de groep feestelijk ontvangen, vervolgens werden Jasper en zijn reisgenoten verdeeld over diverse 'compounds', die een beetje lijken op vakantiebungalows, omgeven door een muurtje. "Om de koeien buiten te houden", aldus Jasper. Het echte avontuur begon daarna pas. Lesgeven als je geen ervaring hebt, is een hele uitdaging. Als je ook nog eens erachter moet komen wat je leerlingen willen leren en wat ze nodig hebben, is de uitdaging nog groter. "De jongens in de klas waren echt gemotiveerd, ze wilden graag monteur worden", zegt Jasper. Er was een groot verschil tussen de diverse scholen waar Jasper en zijn reisgenoten actief waren. De ene school was rijk, de leerlingen droegen mooie uniformen en hadden meer hulpmiddelen ter beschikking, de andere school was armer, rommeliger en de leerlingen minder gedisciplineerd.

Waardevolle ervaring
Het was een waardevolle ervaring, niet alleen omdat Jasper voor het eerst lesgaf, maar ook omdat hij zijn kennis kon delen. "Ik werd wel in het diepe gegooid, er was niet altijd een goede begeleiding", vertelt Jasper. Hoewel hij het zeker naar zijn zin had in Afrika, kreeg hij toen het einde in zicht kwam, weer zin om naar huis te gaan.

Donatiedag
Voor het zover was, was er de 'Donatiedag', de dag dat de meegebrachte auto's officieel overgedragen werden aan hun nieuwe eigenaars. In het geval van Jasper was dat een plaatselijke imam, die de auto dankbaar in ontvangst nam. Al met al was het een bijzondere ervaring, die Jasper niet had willen missen. "Graag wil alle sponsoren bedanken die dit avontuur mogelijk gemaakt hebben", zegt Jasper.

Nieuw avontuur
Nu is hij weer terug in de garage van Bert Bruil, waar hij fulltime werkt. Al lonkt een nieuw avontuur aan de horizon. Wie weet lees je over een tijdje over een nieuw avontuur van Jasper, ergens in de wereld.

Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Parfumerie Pour Vous nieuw in Son en Breugel
Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Zorgmakelaar voor vragen over en bij mantelzorg
Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Monument voor het ‘onbekende kind’ onthuld bij De Ruimte
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 19:04 Vijf topbands op vijfde editie Lazy Sonnie Afternoon Festival
Afbeelding
Foto’s Algemeen 28 jun, 17:20 Ondernemers Eric, Bart en Henk trots op hun titel
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 15:43 Optreden MG Band en De Gerwense Dorpsmuzikanten in kiosk