Archieffoto: Ties 50 jaar lid bij Pro Honore et Virtute
Archieffoto: Ties 50 jaar lid bij Pro Honore et Virtute Foto: Wil Feijen

Ties van Gorp was onlosmakelijk verbonden met het Vestzak

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ties van Gorp had woensdag 17 juli nog een glimlach op zijn gezicht toen hij naar de  pagina over hemzelf in DeMooiSonenBreugelKrant keek. Op vrijdag 19 juli is Ties overleden. Onze Ties is niet meer. Ties van Gorp, wie kende hem niet. Wat heeft hij veel voor Son en Breugel betekend.

Redacteur: Ineke van Uden

Ties is maar liefst 55 jaar lid van de harmonie geweest. Henk Vogels, voorzitter van Pro Honore et Virtute: "Hij heeft eerst deel uitgemaakt van de fanfare en later van het harmonieorkest. Hij is ook een poosje tamboer-maitre van de slagwerkers geweest. Namens de gemeente is Ties vele jaren als Vestzakbeheerder gedetacheerd geweest. Samen met zijn vrouw Greet heeft Ties ervoor gezorgd dat het Vestzak de huiskamer van Pro Honore et Virtute werd en nog steeds is." Freddie Louwers: "Greet stond na de repetitie achter de bar en Ties zat altijd met zijn borreltje aan de bar. Toen hij niet meer kon spelen en ook als beheerder uit het Vestzak verdwenen was, kwam hij toch elke week trouw naar de repetitie. Je zag dat hij genoot van elke repetitie tot en met de laatste keer. En dat was eind mei."

Gouden bondsspeld
Ties had een positief karakter en wilde overal aan meedoen en meewerken. Henk Vogels: "Het bestuur deed zelden tevergeefs een beroep op hem. Hij had waardering voor het bestuur en het bestuur had waardering voor hem. De muziekkast moest punctueel bijgehouden worden; elk blaadje netjes op de enige juiste plek. De administratie ervan moest exact kloppen. Ondanks zijn fysieke problemen bleef Ties een trouw bezoeker en helper van de harmonie. Samen met Greet die de pakken verzorgt en voor ons vermaakt. Ties vermaakte ons dan weer. Als spreekstalmeester liet hij horen over een gouden stem te beschikken die hij wist te combineren met kennis van muziekstukken. Hij liet zijn gevoel spreken bij de muziek aankondigingen en zelfspot was hem daarbij zeker niet vreemd. Het bestuur en de muzikanten hebben veel respect voor het vele werk wat Ties voor Pro Honore et Virtute heeft gedaan." Ties was in 2014 vijftig jaar lid van de harmonie en kreeg de gouden bondsspeld met oorkonde van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie.

1993: De Sonse Bok
Ties ontving - samen met Martien van den Hurk - voor hun verdiensten in 1993 de Sonse Bok van Carnavalsvereniging De Krutjesrapers. Ties was vanaf het begin betrokken bij de zittingsavonden. Eerst als presentator, daarna als tonprater. Eerst alleen en later als duo met Martien van den Hurk.

Liedertafel
In 1984 richtte Ties samen met Henk Scheepens de Liedertafel op. De Liedertafel maakte direct furore in de carnavalswereld op vooral zittingsavonden. Maar ook bij belangrijke gebeurtenissen zoals de anti-herindelingsactie op het Provinciehuis was de Liedertafel present. Dertig jaar hield de Liedertafel stand. Maar helaas door het dalende ledenaantal - er waren nog maar 11 leden over - moest Ties de fanclub van de Liedertafel berichten dat de doelstelling, het meerstemmig zingen van het brede en betere repertoire, geen haalbare kaart meer was. Het laatste optreden was in januari 2015 in het Vestzaktheater. Het theater waar de Liedertafel al die jaren wekelijks gerepeteerd had.

Het Vestzaktheater
Ties was onlosmakelijk verbonden met het Vestzaktheater. Na de begrafenis van Ties, op 24 juli, werd de koffietafel gehouden in 'zijn' Vestzak. Ties is niet meer. Maar wat hebben veel dorpsgenoten mooie herinneringen aan hem!