Een uniek Dakota-certificaat kan in uw bezit komen
Een uniek Dakota-certificaat kan in uw bezit komen Foto: Martien Leenders

De droom van Martien Leenders wordt werkelijkheid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel Kunst

Son en Breugel - Martien Leenders had een droom. "Wat zou het mooi zijn, als we onze bevrijders (en hun nazaten) tijdens de viering van onze 75-jarige bevrijding op een bijzondere manier zouden kunnen verwelkomen", aldus Martien. Bijvoorbeeld door een replica van een historische Dakota langs de A50, ter hoogte van de plek waar ooit onze bevrijders landden, neer te zetten. Martien ging aan de slag om zijn droom waar te maken.

Dakota DC3
"DC3 is de officiële benaming van een Dakota burgervliegtuig. Eigenlijk is dit een C47, de militaire variant", vertelt Martien. Er zijn meer dan 5300 Dakota's C-47 gebouwd. Dat gebeurde in Oklahoma (USA). Eén ervan, die in 1944 werd gebouwd, maakte tot voor enkele jaren deel uit van de collectie van Bevrijdende Vleugels. Deze Dakota werkte eerst voor US Air Force, daarna voor France Air Force. En na de oorlog ging dit vliegtuig als DC 3 aan de slag bij Air France. Vanaf 1972 maakte het vliegtuig (vooral vracht) vluchten in Afrika. Na de bewezen dienste vond in 1987 de Dakota een trotse rustplaats in het Victoria Memorial Museum in het Belgische Arlon, waarna het in 2002 naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best verhuisde.

Soldaat van Oranje
In 2010 kwam er een geweldig nieuw hoogtepunt: de Dakota zou als 'ster' gaan functioneren in de musical 'Soldaat van Oranje'. Helaas kwam het niet zover: op vrijdag 13 augustus crashte het transport tegen een viaduct. De Dakota werd onherstelbaar beschadigd en werd een 'gevallen ster' bij Metaal Recycling Son, het bedrijf van Wim Roberscheuten op Ekkersrijt.

Hulp
Voor Martien een geluk bij een ongeluk. Het zou hem helpen zijn droom waar te maken. Hij had daar wel hulp bij nodig. En die kreeg hij. Wat kreeg hij voor dit Remember Septemberproject veel supporters: Wim Roberscheuten (Metaal Recycling Son) leende hem de propellers van de Dakota, de Firma Kuipers (Bomenrooibedrijf) zorgt voor het vervoer, Firma Schepens (Verhuur) zorgt voor de plaatsing, firma Van der Vleuten (bouwmaterialen) en Ferro (Metaal Industrie) gaven gratis materiaal. Nol de Heijde zorgde voor het kunststof voor de afwerking, Rijkswaterstaat gaf toestemming en het onvolprezen HOi-huis zorgde voor mankracht (vooral van Jos van Itegem, Frans van Zitteren en Albert Seinen), machines en werkruimte. Voor het nodige drukwerk zorgde Jan Donkers.

Bedankvisitekaartje
Er komt in de laatste week van augustus een prachtige replica te staan van 22 meter breed, met twee originele propellers van 3,6 meter diameter hoog die allebei loodzwaar zijn. Voorwaar een prachtig 'bedankvisitekaartje' van Son en Breugel voor haar bevrijders!

Bijdrage
Helaas kost dit bedankvisitekaartje ook wel een beetje geld. En U kunt daarbij helpen. Voor deze speciale gelegenheid zijn vijftig unieke Dakota-certificaten vervaardigd. Genummerd en gesigneerd door Martien persoonlijk. U kunt er een bemachtigen door 20 euro over te maken op rekeningnummer NL 42 RABO 0113 8303 51, t.n.v. HOi-Huis. Wees er snel bij want: Op = Op.