Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 2fbba4
Foto: Ingezonden
Vliegveld

Grootste airborne-oefening sinds Tweede Wereldoorlog

Son en Breugel / Regio - Na Operatie Market Garden heeft Nederland nooit meer zoveel parachutisten gezien als 75 jaar na dato. In de week van herdenkingen rondom Market Garden, verzamelen ruim 1000 parachutisten uit negen verschillende landen zich in Nederland voor de grote Airborne oefening 'Falcon Leap'. De oefening is onder leiding van 11 Luchtmobiele Brigade, binnen Defensie de specialist op snel inzetbare militaire troepen via de lucht.

Van 9 tot 13 september wordt er materieel aan parachutes gedropt boven Deelen en 't Harde. Dagelijks zullen tactische vrachtvliegtuigen vanaf Eindhoven de route richting het dropzone gebied vliegen. Vanaf 18 september zijn de eerste parachutisten zichtbaar boven de dropzone in Groesbeek. De gemeente Berg en Dal heeft een publieksevenement hiervoor georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.

Op 21 september is de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden in Ede, naast massale droppings van parachutisten staat de dag aldaar vol met activiteiten rondom Operatie Market Garden (www.ede.nl/airborne). De parachutisten worden ondergebracht op kazernes in Harskamp en Schaarsbergen. Een aantal landen nemen vliegtuigen mee voor de oefening en zullen hun thuisbasis op Vliegbasis Eindhoven vinden.

Overzicht activiteiten:
9 – 13 september
Dagelijks vliegen vrachtvliegtuigen de route tussen Vliegbasis Eindhoven en de dropzones in Deelen en t Harde voor materieeldroppings. Deze droppings zijn niet publiekelijk toegankelijk.

16 september
Aankomst deelnemende vliegtuigen op vliegbasis Eindhoven.

17 september
1. De ruim 1000 parachutisten maken een historische mars langs historisch belangrijke punten van operatie Market Garden. De ongeveer 10 kilometer lange route eindigt bij het Airborne Museum Hartenstein waar zowel jong als oud in de gelegenheid is om met een hedendaagse Rode Baret te spreken.2. Om 12:40 uur springen ruim 50 vrije val parachutisten (waaronder Nederlandse Pathfinders) boven de historische dropzone X-ray/Heelsum. Exact 75 jaar eerder sprongen de Britse Pathfinders hier.

18 september
Ongeveer 1000 parachutisten springen boven Groesbeek. De gemeente Berg en Dal heeft hiervoor een publieksevenement georganiseerd en men verwacht 25-30.000 bezoekers.

20 september
1. Om 18:30 is de herdenking bij de Berekuil in Arnhem.
2. In Arnhem geeft het Defensie Helikopter Commando en 11 Luchtmobiele Brigade een demo.

21 september
1. Tijdens de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide in Ede springen ruim 1000 parachutisten verdeelt over drie massadroppings. Daarnaast doet ook hier het Defensie Helikopter Commando een demo met de luchtmobiele brigade. De gemeente Ede verwacht ruim 50.000 bezoekers die dag (www.ede/nl/airborne).
2. In de avond is de airborne-wedstrijd van Vitesse. Voorafgaand aan de wedstrijd voeren Rode Baretten een tokkelafdaling uit in het stadion.

22 september
Ruim 90 Poolse parachutisten maken een wateroversteek bij de Rijn, net als hun voorgangers 75 jaar eerder.

11 Luchtmobiele Brigade
De luchtmobiele brigade is dé autoriteit als het gaat om air manoeuvre. Air manoeuvre betekent: het bereiken van (militaire) effecten op het land, via tactische militaire inzet vanuit of via de lucht, indien nodig met gebruik van geweld. Het bijzondere kenmerk van air manoeuvre optreden is de geïntegreerde samenwerking met de helikopters en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Samen met het Defensie Helikopter Commando vormt de 11 Luchtmobiele Brigade de 11 Air Manoeuvre Brigade.

Unieke en snel inzetbare militaire capaciteiten
Dankzij de specialistische en snel inzetbare capaciteiten beschikt Nederland met 11 Luchtmobiele Brigade over een unieke eenheid om Nederlandse belangen binnen en buiten de landsgrenzen veilig te stellen. De Rode Baretten zijn snel op grote afstand via de lucht in te zetten, waardoor de eenheid bijzonder geschikt is als initial entry-capaciteit. De Rode Baretten kunnen ook worden ingezet in gebieden waar verplaatsingen over de grond erg risicovol zijn of in gebieden die door bijvoorbeeld de aanwezigheid van strijdende partijen of natuurgeweld over de grond moeilijk te bereiken zijn. Daarnaast is de grondcomponent van de air manoeuvrecapaciteit licht uitgerust, fysiek en mentaal gehard en in staat om op te treden onder primitieve en moeilijke omstandigheden. De Rode Baretten zijn uitstekend toegerust voor inzet in offensieve acties.

Vliegbasis Eindhoven, Air Mobility Command
Wij zijn de Nederlandse luchtmachtbasis voor luchttransport. We leveren strategisch en tactisch luchttransport en voorzien andere vliegtuigen in de lucht van brandstof. Luchttransport is daarom nodig bij de verplaatsing van mens en materieel, waar ook ter wereld. Ook in gebieden met vijandelijke dreiging of die slecht bereikbaar zijn. Dat maakt militair luchttransport onmisbaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>