De burgemeester en ander belangstellendne bij de plaquette
De burgemeester en ander belangstellendne bij de plaquette Foto: Adrie Neervoort

Herdenkingstekens onthuld voormalige begraafplaats Waterhoef

Algemeen

Son en Breugel - In het bijzijn van de familie Van Deursen en Van der Vleuten heeft burgemeester Gaillard op 11 september een tweetal herdenkingstekens aan de voormalige begraafplaats aan de Waterhoef onthuld.

Wegwijzer
In het kader van Remember September 2019 heeft de familie Van Deursen aan de gemeente gevraagd om de oorspronkelijke wegwijzer naar de begraafplaats bij het oorlogsmonument aan de Rooijseweg in ere te herstellen. Vrijwilligers van het HOi-huis hebben de afgelopen maanden aan de hand van foto's een replica gemaakt, die aan het begin van de Waterhoef wordt geplaatst. De originele wegwijzer stond vroeger aan de overkant van de Rooijseweg, dat toen nog een smalle weg naar Sint-Oedenrode was. Nu staat het bord om praktische redenen aan de overkant van de weg en wijst het naar de locatie van de voormalige begraafplaats aan het einde van de Waterhoef.

Plaquette begraafplaats
Op 19 september 1944 is aan het einde van Waterhoef de oorlogsbegraafplaats Wolfswinkel gesticht. De begraafplaats was bestemd voor de gesneuvelde Amerikaanse en geallieerde soldaten. De eerste jaren na de oorlog hebben hier de herdenkingen plaatsgevonden. Nadat de lichamen naar hun definitieve rustplaats overgebracht waren, is de begraafplaats op 30 mei 1949 opgeheven. Daarna kreeg de gebruikte grond zijn oorspronkelijke agrarische bestemming terug.

Om bezoekers een beeld te geven van hoe de begraafplaats er in 1944 uitzag, werd op het grondgebied van de voormalige begraafplaats (tegenwoordig eigendom van de fam. Van der Vleuten) een plaquette onthuld. Dit gebeurde in het bijzijn van Vrienden van de 101 Airborne Division, de Veteranen Son en Breugel en andere belangstellenden.

Afbeelding
De burgemeester tijdens de onthulling van de  plaquette
De burgemeester en ander belangstellenden bij de plaquette
De burgemeester en ander belangstellenden bij de plaquette