Familie Mansour maakt het Palestijnse traditionele hapje 'Makrota' voor bezoekers van het Foodfestival
Familie Mansour maakt het Palestijnse traditionele hapje 'Makrota' voor bezoekers van het Foodfestival Foto: Wil Feijen

Komt u tijdens het Foodfestival Makrota proeven?

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Voor de derde keer op rij vindt het Foodfestival plaats. Op 29 september kan iedereen hapjes komen proeven van verschillende nationaliteiten. Het doel van het Foodfestival is om naast elkaars eten te proeven, ook om met elkaar in gesprek te komen. Het Foodfestival gaat niet alleen over het proeven van hapjes van vluchtelingen. Ook immigranten en expats staan daar met lekkernijen. Deze week het verhaal van de familie Mansour die sinds februari dit jaar in Son en Breugel woont.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Fairouz en Bakarat Mansour zijn met hun kinderen Morad, Widad, Mayyar en Alma in 2017 in Nederland in het AZC in Weert terecht gekomen. Een dochter van hen was in 2015 al naar Nederland gevlucht en via gezinshereniging kon de familie Mansour in 2017 ook naar Nederland komen. De oudste zoon is in Syrië gebleven.

Hier is het veilig
De familie Mansour heeft anderhalf jaar in het AZC gezeten. Zoon Morad: "In Syrië was het erg gevaarlijk. Wij zijn Palestijnse vluchtelingen. We woonden in Yarmoukamp. Overal oorlog om je heen. De twee viswinkels van mijn vader en ons huis werden verwoest. Je zit dan zonder onderdak en zonder inkomen. We zijn vier keer gevlucht. Je hebt steeds hoop dat je ergens anders veilig bent. Je leefde daar constant in angst. Een groot verschil met het leven hier in Nederland. Hier is het veilig. Voor mensen hier heel normaal, voor ons is dat bijzonder."

Nederlands leren
Fairouz en Bakarat zijn druk doende om Nederlands te leren: "Voor de kinderen is dat een stuk makkelijker. Zij pakken de taal sneller op. We gaan naar de Nederlandse les en maken ons huiswerk. De dag wordt verder gevuld met boodschappen doen, Nederlands oefenen en het nieuws in Syrië volgen. En natuurlijk dagelijks contact met onze oudste zoon die met zijn vrouw en drie kinderen nog in Damascus woont."

Afwijzing na afwijzing
Morad heeft in Syrië gestudeerd en werkte daar bij de grootste bank: "Mijn opleiding is in Nederland HBO-waardig. Helaas heb ik tot nu toe alleen maar afwijzingen gekregen op mijn sollicitatiebrieven. Er zijn veel banen voor vluchtelingen om bijvoorbeeld in een garage of in de plantsoenendienst te werken. Voor HBO-ers is het lastig om werk te vinden. Misschien kan de overheid of de gemeente internationale bedrijven stimuleren om geschoolde vluchtelingen een kans te geven? Ik wil zelfstandig zijn. Niet leven van een uitkering. Ik ben nu druk bezig om het Nederlands goed te leren en werk twintig uur per week in een kledingwinkel om rond te kunnen komen."

Geluid van bommen
Alma (9) zit op basisschool De Harlekijn en ondanks haar jonge leeftijd kan ze zich het geluid van de bommen en de knal erna nog goed herinneren. Mayyar (22) vindt het grootste verschil tussen Syrië en Nederland dat het hier na 18.00 uur zo stil is: "Bijna alle winkels zijn dicht. In Syrië zijn winkels en restaurants tot laat in de avond open."

Traditioneel Palestijns hapje
De familie Mansour is bezig om het Nederlands goed onder de knie te krijgen omdat ze zich realiseren dat dat de eerste stap is om goed in te kunnen burgeren. Het meedoen met het Foodfestival zien ze als een mogelijkheid om bezoekers Makrota te kunnen laten proeven én om mensen te ontmoeten. Makrota is een traditioneel Palestijns hapje wat vooral tijdens het suikerfeest en tijdens het offerfeest wordt gegeten. Bakarat Mansour gaat tijdens het Foodfestival zingen (oriental music) en een vriend van hem ondersteunt hem op keyboard. Als we de familie mogen geloven heeft hij een gouden stem. Dat belooft een mooi optreden te worden.

29 september: Foodfestival
Het Foodfestival vindt zondagmiddag 29 september plaats. U bent rond 'De Boerderij' van harte welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Volgende week het verhaal van Liz Vecco uit Peru. Ook zij staat op de Foodmarkt en vertelt hoe zij in Son en Breugel terecht is gekomen.

U kunt alvast een voorproefje nemen op de website Grenzeloos genieten via www.sonenbreugelverbindt.nl.