Afbeelding
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Wie, Wat, Waar en Wanneer

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto's hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W's: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Bij de vorige foto in deze rubriek (foto 30019) hadden wij niet het flauwste vermoeden waar de foto was gemaakt en wie de afgebeelde personen (een oudere man en een jongetje van een jaar of 7 à 8) waren. Maar mevrouw Senders hielp ons uit de brand. Het jongetje is haar zoon Jacky Senders. Jacky deed die dag zijn H. Communie en staat hier naast zijn oudoom Jan van de Laar die bij de familie Senders inwoonde. Jacky en zijn oudoom staan aan de achterzijde van Dommelstraat 8. Het pand zou kort nadat de foto gemaakt werd, worden afgebroken. Hiervoor in de plaats kwam een blok van twee huizen dat er nu nog staat. Jacky heet inmiddels Jack en is nu 58 jaar. De foto moet dus omstreeks 1968 zijn gemaakt. Toen wij met deze gegevens nog eens gingen zoeken in ons fotoarchief, bleek dat we de foto dubbel hadden en dat deze voorzien was van de informatie die we zochten. Foto 30019 laten we daarom vervallen en foto 12929 bevat nu hopelijk de correcte informatie.

Voor de foto van deze week gaan we terug naar circa 1937. We zien de achterzijde van het woonhuis met adres C94 (later Eindhovenseweg 34), een van de karakteristieke huizen met platte daken. Enkele mannen sleutelen aan de motor van Bert Leermakers. Naast de openstaande keukendeur staat een meisje van ongeveer vijf jaar oud, het is Jo Leermakers. Bij de motor zitten knielend v.l.n.r.: onbekend, Harrie Steenbekkers zoon van de uitbater van café Bokt, en Bert Leermakers. Linksonder is nog een armpje en een beentje te zien van Harrie Leermakers, op dat moment zo'n vier jaar oud. Harrie is in februari 1938 verongelukt. Bij het oversteken van de weg werd hij gegrepen door een auto. Het kenteken van de motor is N-42572. Het stond op naam van G.Th. Leermakers en werd verstrekt in 1935. U begrijpt het al: we willen graag de naam weten van de onbekende sleutelaar. U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar foto 76986 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Weet u misschien meer over deze foto te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.