De spelers van de komedie 'Vette vis bij de erfenis'
De spelers van de komedie 'Vette vis bij de erfenis' Foto: Arno Hoeben

'Vette vis bij de erfenis' is het nieuwste blijspel van Vestzakkomedie

Algemeen Voorstelling/Theater

Son en Breugel - De Vestzakkomedie staat al decennia garant voor hoogwaardige toneelproducties. Dit najaar gaan ze weer los met de spetterende komedie 'Vette vis bij de erfenis'. Lilian van Overbeek is gastregisseur. Zij heeft al eerder samengewerkt met deze groep, onder andere in de productie Koekwaus.

Redacteur: Arjen Strik

"Het klikt wederzijds en de acteurs zijn heerlijke, getalenteerde en creatieve spelers, waar ik graag mee samenwerk en energie van krijg. Eén van deze spelers is Erik Schultink. Hij speelt al jaren bij de Veststzakkomedie. Dit jaar speelt hij de Vlaamse visboer, zijn eerste hoofdrol.

Een simpele Vlaamse visboer
"Het verhaal van 'Vette vis bij de erfenis' gaat over status, manipulatie, jaloezie, verraad en geld. De hamvraag is of iedereen wel zo blij is met deze erfenis", licht Erik de komedie toe. "Ik speel een simpele Vlaamse visboer die opeens miljonair wordt door de erfenis van een villa, een koetshuis en een groot landgoed. Het lijkt mooi, maar ik word opeens overspoeld met rekeningen, terwijl ik geen liquide middelen heb. Daarnaast word ik geconfronteerd met allerlei ingewikkelde dingen en dames die me proberen te bespelen. Ik weet alles van mosselen, maar deze, zeg maar 'kouwe kak-' dames maken me onzeker. Menen zij het echt wat ze zeggen of word ik gemanipuleerd?"

Wie is de rechtmatige erfgenaam?
In hoofdlijnen het verhaal van deze komedie. Op zijn sterfbed krijgt de steenrijke heer Schoonbeke wroeging. In Antwerpen had hij eens een slippertje gemaakt en een buitenechtelijke zoon verwekt, waar hij nooit naar omgekeken heeft. Hij wilde dit op zijn sterfbed goedmaken, door zijn riante villa aan deze zoon te geven. Dit tot grote schrik en ergernis van de rest van de gegoede zussen Schoonbeke. Zij zijn in rep en roep wanneer blijkt dat het pronkstuk uit de erfenis van hun overleden broer, een immense villa in Bauhuis-stijl, aan hun neus voorbijgaat en in handen komt van een buitenechtelijk kind, nota bene een simpele visboer uit Antwerpen. Weg vette erfenis en weg huis en haard voor vier van de vijf zussen, die hun leven lang in deze villa gewoond hebben. De zussen zinnen op wraak en verzinnen een list om aan te tonen dat de Vlaamse visboer geen rechtmatige erfgenaam is. Hun snode plannen worden echter gedwarsboomd door het personeel, dat het juist wel goed kan vinden met de nieuwe huisbaas.

Eigen inbreng erg belangrijk
"Het originele stuk heb ik iets bewerkt. Het verhaal gaat over geld en dat maakt het lelijkste in de mens los. Ik heb met mijn partner, ook toneelfanaat, enkele personages toegevoegd, zoals de bedienden en de notaris. Hiermee kun je de verhaallijn wat meer kleur en spanning geven", licht Lilian toe. "Daarnaast geef ik de spelers alle ruimte hun eigen ideeën in te brengen. Veel improvisatie, zodat de rol natuurlijk wordt. Ik geloof in de kracht van de spelers en hun fysiek spel. Ook heb ik de Bauhuis-stijl geïntroduceerd, omdat de strakheid past bij het ongrijpbare karakter van deze komedie."

Onvervalste komedie
Hoe deze geschiedenis afloopt, blijft nog een spannende verrassing. Maar zeker is dat je tot aan de allerlaatste scène zult genieten van een onvervalste komedie in sneltreinvaart, boordevol heerlijke intriges en dwaze verwikkelingen. Veel plezier bij deze nieuwe voorstelling door de Vestzakkomedie

Komt dat zien
De nieuwe voorstelling 'Vette vis bij de erfenis?' wordt op 13, 15, 16, 20 en 22 november, telkens aanvang 20.15 uur (deur open 20.00 uur) gespeeld in Het Vestzaktheater, Kerkstraat 2, Son en Breugel. Tickets voor deze voorstelling zijn alleen verkrijgbaar via de website van de Vestzakkomedie. Neem voor vragen over de kaartverkoop geen contact op via het Vestzaktheater maar informeer via info@vestzakkomedie.nl.

Verloten
DeMooiSonenBreugelKrant mag twee kaarten verloten onder de lezers van deze krant. Heb je belangstelling voor één van de voorstellingen, stuur dan voor maandag 28 oktober, vóór 17.00 uur een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl met de datum van je voorkeur. De prijswinnaars worden woensdag 30 oktober in deze krant bekend gemaakt.