Veel belangstelling bij de lezing 5G gegeven door StralingsBewust
Veel belangstelling bij de lezing 5G gegeven door StralingsBewust Foto: Wil Feijen

Uitrol 5G: als je googelt weet je eigenlijk niet wat de waarheid is

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De eerste 5G verbinding is een feit. Voorstanders zijn blij, tegenstanders maken zich ernstige zorgen over vooral de gezondheid. Als je googelt weet je eigenlijk niet wat de waarheid is. Onderzoekers die de meest ernstige kwalen noemen als gevolg van de uitrol van 5G en onderzoekers die beweren dat er niets aan de hand is.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

In Son en Breugel is een werkgroep 'StralingsBewust Son en Breugel'. Op 20 september was er in De Boerderij een lezing over wat straling met jou doet en welke maatregelen je zelf kunt nemen om elektromagnetische straling te beperken. De zaal zat helemaal vol. Veel mensen die zelf heel gevoelig zijn voor straling waren aanwezig. In de pauze vertelde een aanwezige dat ze binnenkort gaat verhuizen. Ze gaat, letterlijk en figuurlijk, wonen op een hutje op de hei. Het begon bij haar toen een buurman zonnepanelen op het dak had gelegd. Daar was deze mevrouw heel gevoelig voor en kreeg veel lichamelijke klachten. Dat werd minder toen ze in een andere slaapkamer, verder weg bij de zonnepanelen, ging slapen. Tot een achterbuurman ook zonnepanelen aanschafte. Ze hoort een bepaald geluid en de lichamelijke klachten zijn nu zo ernstig dat ze samen met haar man helemaal achteraf gaat wonen in de hoop daar minder straling te krijgen. Deze mevrouw, die anoniem wilde blijven en speciaal voor deze lezing kilometers had gereden om deze lezing bij te wonen, gaf aan dat ze zich vaak onbegrepen voelde: "Als jezelf nergens last van hebt, is het heel moeilijk om te begrijpen en je in te leven dat een ander wel stralingsgevoelig is."

Aanbod 'StralingsBewust Son en Breugel'
Tijdens de commissie burgerzaken op dinsdag 8 oktober werd een ingezonden brief van de werkgroep 'StralingsBewust Son en Breugel' behandeld. De werkgroep biedt in deze brief de raad aan om een raads-informatie-bijeenkomst te organiseren. De werkgroep zal zorgdragen voor een aantal deskundigen voor een brede informatieoverdracht om de kennis van lokale politici over dit onderwerp te optimaliseren. In de commissie burgerzaken werd verschillend gedacht over deze uitnodiging. Alleen het CDA en Dorpsbelang zagen een informatiesessie wel zitten. De VVD is wel in voor een informatiebijeenkomst, maar dan wel belicht vanuit voorstanders en tegenstanders. De commissie besloot om niet op de uitnodiging van de werkgroep 'StralingsBewust Son en Breugel' in te gaan.

Protestbrief
Volgens de lokale politici is de uitrol van 5G gemeenteoverstijgend. Peer Spooren (CDA): "We moeten als Son en Breugel wel een vinger aan de pols houden, maar dit is bovenlokaal." Die mening deelden ook andere commissieleden. De werkgroep StralingsBewust Son en Breugel vraagt in haar brief ook of de gemeente een protestbrief wil schrijven en niet instemt met de uitrol van 5G: 'Laten wij als Son en Breugel - in navolging van andere gemeenten - eisen dat er eerst bewijzen moeten komen dat 5G onze gezondheid onmogelijk kan schaden'. Wethouder Jos de Bruin: "De commotie over 5G ontgaat niemand. Ik worstel er mee dat er nog veel onduidelijk is. Is de noodzaak voor 5G voldoende onderbouwd? Voor wie zijn de kosten van de uitrol van 5G? Ik wil niet verantwoordelijk zijn dat over een x-aantal jaar blijkt dat veel mensen ziek zijn door 5G. In een protestbrief zou ik graag ook de vraag stellen wat nu de argumenten zijn voor het invoeren van 5G en wat de risico's van straling zijn. Meer gemeenten hebben twijfels. Laat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de landelijke overheid maar eens uitdagen om eerst hierover duidelijkheid te verschaffen."