Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kerst en Cultuur;Doordachte deal tussen kerstkind en Santa Claus

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Kerstavond, dáár draait het om in Mexico. Toen Olivia Garcia met haar Nederlandse man Chris en dochter Lara nog in Landgraaf, Zuid-Limburg, woonde, zong ze op kerstavond in een koor. "Tegen het donker, dus om een uur of vier, traden we op in de kapel van een verzorgingshuis", aldus Olivia. "Voor de bewoners was dát hun nachtmis. Heel dankbaar om te doen. Die mensen genoten met volle teugen."

Geschreven door: Arend Okken
Fotograaf: Wil Feijen

In Mexico begint kerstavond ook al vroeg. Olivia: "In mijn kindertijd in het huis van mijn oma, later bij mijn ouders thuis, kwam de hele familie al om een uur of drie 's middags bij elkaar. Iedereen bracht wat mee en samen gingen we koken. Dat was op zich natuurlijk al heel gezellig. Tegen tienen kon het kerstdiner dan eindelijk beginnen: appelsalade met noten, ananas, mayo en crème fraîche, kalkoen, speenvarken en bacalao (een gerecht met gedroogde kabeljauw) en natuurlijk lekkere wijnen." Klokslag middernacht bereikt kerstavond in Mexico zijn hoogtepunt. Dan staat de pater familias op, spreekt zijn familie toe en wenst iedereen 'Feliz Navidad'. Iedereen knuffelt elkaar dan, zoals in Nederland met Nieuwjaar. 

Santa Claus
De volwassenen gaan dan nog even door: het kan zomaar zes of zeven uur in de ochtend worden. Maar de kinderen worden tegen tweeën met een smoes naar bed gestuurd: als jullie nu niet gaan slapen, komt Santa Claus niet. Zodra de kinderen in bed liggen, vinden de kerstcadeaus hun weg onder de kerstboom. Olivia: "Eerder op de avond hebben we de Posada (=herberg) al gezongen. De helft van de familie gaat dan naar buiten en vraagt zingend om onderdak. Dan ontstaat er een wisselzang tussen de mensen binnen en buiten. De mensen binnen weigeren een aantal keren de buitenstaanders binnen te laten. Dit lied refereert natuurlijk aan het verhaal van Jozef en Maria in Bethlehem."

Warm onthaal
Olivia woont sinds januari van dit jaar samen met Chris en Lara in Son en Breugel. Daarvoor heeft ze in Landgraaf, Eindhoven en Veldhoven gewoond. Olivia: "Mexicanen ervaren soms een schok, als ze naar Nederland komen. Dit land is groen en schoon, de inwoners volgen de regels op en de regering zorgt goed voor haar volk. Son en Breugel is een vriendelijk en rustig dorp. Wij kregen hier een heel warm onthaal." Chris werkt nog steeds bij de gemeente Valkenburg, dé kerststad van Nederland. "In onze grotten vinden kerstmarkten plaats, zodat we in deze tijd van het jaar veel toeristen uit Duitsland en Engeland krijgen." Chris is evenementencoördinator in Valkenburg. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit veiligheidsinspecties.

Uit eten
Olivia, Chris en Lara bezoeken dit jaar op kerstavond eerst de heilige mis in de Catharinakerk in Eindhoven. Daarna gaan ze uit eten. Op eerste kerstdag liggen er pakjes onder de kerstboom en later die dag staat er weer een restaurant op het programma. Op Tweede Kerstdag gaan ze uit eten met de familie van Chris. Olivia: "Dat is wel gezellig, maar qua sfeer toch heel anders dan bij ons. Voor mijn gevoel ligt Kerstmis dan al mijlenver achter ons."
 

Afbeelding
Algemeen 16 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 16 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 19 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella