Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kerst en Cultuur; Drie wijzen uit het oosten

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Als uw verslaggever bij de familie Razouk/Taher aanbelt om een interview af te spreken, doet Karim open. Hij is alleen thuis en drukdoende met een sinterklaassurprise voor een klasgenoot: een artistiek bouwwerk. Je ziet onmiddellijk dat deze jongen ruimtelijk inzicht heeft. Ongetwijfeld een architect in de dop.

Geschreven door: Arend Okken
Fotograaf: Wil Feijen

Zubaida Razouk woont sinds september 2014 in Son en Breugel, samen met haar dochter Sima (18) en zoon Karim (12). Ex-man Khaled en hun oudste dochter Sidra (21) wonen in Utrecht.

Economisch bolwerk
In 2010 vertrok het gezin Taher vanwege de dreigende oorlog in Syrië uit Aleppo. Zoubaida: "Aleppo was altijd al een economisch bolwerk en heeft mede daardoor veel te lijden gehad van de oorlog." De Tahers bezaten enkele kledingfabrieken. Zodoende beschikten ze over internationale contacten, onder meer in Libanon. Het gezin kwam terecht in de historische Libanese stad Baalbek. Hier was het leven aanvankelijk goed: feestverlichting, uit eten gaan en genieten van muziek en andere cultuur. Toch vertrok Khaled naar Nederland. Hij bracht negen maanden in een azc door en liet zijn gezin overkomen.

Rustig en veilig
Zubaida, Sima en Karim genieten van Son en Breugel. "Het is hier rustig en veilig", aldus Sima. "De mensen zijn aardig en zeggen "Hallo" en vragen je: "Hoe gaat het met je?" We voelden ons hier meteen thuis." Zubaida werkt gemiddeld twintig uur per week in de nieuwe winkelketen TK Maxx (kleding, schoenen en speelgoed) in Eindhoven. Ze komt uit een intellectuele familie van artsen, architecten en andere universitair geschoolde mensen. Zubaida: "Ik studeerde zelf een jaar Engelse literatuur, maar moest vanwege mijn huwelijk en het krijgen van kinderen stoppen."

Architect
Momenteel is Zubaida druk met de opstart van haar eigen cateringbedrijf Zubaida Catering Co. Haar specialiteit: Syrische en Libanese gerechten en lekkere hapjes. Sima volgt lessen bij Education for You in Amsterdam. "Ik doe daar in het kader van de Centrale Commissie Voorexamens (CCVX) de vakken biologie, scheikunde, natuur- en wiskunde. Deze opleiding is speciaal bedoeld voor jonge vluchtelingen die in Nederland opnieuw moeten beginnen. Als ik de CCVX-certificaten behaal, kan ik naar de universiteit." Sima hoopt geneeskunde (chirurgie) te kunnen studeren, net als haar oudere zus Sidra. "En jij Karim, wat ga jij doen?" "Ik word architect."

Deze familie blijkt dus al stevig geïntegreerd in ons land. Ze vieren ook kerst met een kerstboom en cadeautjes. Zelfs Papa Noël, de Kerstman dus, speelt
zijn 'hohoho-rol'. Karim: "Ik denk dat ik een playstation krijg met spelletjes en een puzzel."

Menu
Oud en nieuw is overigens zeker zo belangrijk als kerst. Dit jaar komt er een neef uit Duitsland op bezoek. Zubaida: "We koken en eten dan lekker. Op het menu staat naast de Tabuleh-salade bijvoorbeeld Sfiha, de Arabische pizza, gemaakt van bloem, yoghurt, gemalen lamsvlees, fijngehakte tomaten en uien, peper, kaneel, kruidenbesjes en tahin. Ook is er natuurlijk Yabrak: wijnbladeren gevuld met rijst, lamsgehakt, knoflook, salieblaadjes, piment, zwarte peper, gedroogde anjerbloemen, kaneel en nootmuskaat. Er zijn overigens talloze andere vullingen mogelijk. De Jallab, een fruitsiroop van johannesbrood, dadels, druivenmelasse en rozenwater vormt de kers op de taart.

Respect en vrijheid
Het gezin van Zubaida vierde in Syrië al kerst, samen met christenen. "We waren heel verdraagzaam en respectvol jegens elkaar", aldus Zubaida. Karim: "Respect is heel belangrijk. In Syrië bestonden vroeger alle godsdiensten in vrede naast elkaar. Door de oorlog werden ze uiteindelijk allemaal de pineut." Ook vrijheid is voor Zubaida, Sima en Karim een belangrijk onderwerp. Sima: "Van mijn ouders krijg ik veel vrijheid. Ik hoef bijvoorbeeld geen hoofddoek te dragen, als ik dat niet wil." Karim: "Mijn moeder is een sterke vrouw. Van haar moet ik eerst mijn huiswerk afmaken en dan pas heb ik alle vrijheid om te gamen of te puzzelen."

Sima en Karim verschillen op één punt sterk van elkaar: Sima ziet zich ooit nog wel naar Syrië teruggaan om er te helpen. Karim is daar te jong voor. "Ik woonde van mijn derde tot mijn zevende in Libanon en heb dus geen concrete herinnering aan Syrië. Nee, ik heb in Nederland mijn land gevonden."