Ramon Duffhues
Ramon Duffhues Foto: @MooiSonenBreugel

Naar de middelbare school

Algemeen School

Son en Breugel - Hoe kies je een goede en geschikte middelbare school waar je het naar je zin hebt? Ieder jaar is het weer een belangrijk aandachtspunt voor veel gezinnen. De open dagen van de middelbare scholen staan alweer op de agenda. Leerlingen willen scholen met elkaar vergelijken en de ouders zijn benieuwd hoe het staat met de kwaliteit van de scholen in het voortgezet onderwijs.

Redacteur: Rianne van der Heijden

De Sonse brugklassers Sam Jansen, Pip van Hoek en Ramon Duffhues hebben gekozen voor het Nuenens College. Tuur van der Zandt zit op het Heerbeeck College in Best. Zij vertellen vol enthousiasme over hun middelbare-schoolervaringen. Pip en Sam kozen voor het Nuenens College omdat het een leuke school leek. Verder hoorden ze goede verhalen van vriendinnen die daar ook naartoe gingen. Ramon vindt het fijn dat het Nuenens College niet zo groot is. Tuur koos voor het Heerbeeck College omdat de eerste indruk goed was en er een fijne sfeer hing. Deze leerlingen denken niet vaak na over een vervolgstudie of wat voor baan ze willen. Tuur weet nog niet precies welke richting hij op wil na zijn middelbare school. Volgens Pip kan het nog alle kanten opgaan. Sam denkt aan een baan in een restaurant of iets met de film. Ramon werkt op zaterdag bij Ferro Metaalindustrie, het bedrijf van zijn vader. Ramon: "Grote kans dat ik een technische opleiding ga volgen, maar verder heb ik daar nog niet over nagedacht."

Tevreden
De gekozen school voldoet aan de verwachtingen van deze brugklassers. Sam vindt dat er op het Nuenens College fijne docenten zijn. Het is een veilige school waar niet wordt gevochten. Pip is nu tweedejaars. De nieuwbouw van het Nuenens College (vorig jaar) voldoet helemaal aan haar verwachtingen. De school heeft veel glas en licht en dat is fijn. Ramon had verwacht dat de toetsen moeilijk zouden zijn, maar dat valt hartstikke mee. Hij haalt goede cijfers.

Fietsen
Sam, Pip en Tuur gingen lopend naar het basisonderwijs, Ramon met de fiets. Nu moeten ze allemaal fietsen en dat is wel een grote verandering. Sam en Pip zeggen beiden dat ze fietsen wel gezellig vinden. Ze fietsen met anderen die (meestal) hetzelfde rooster hebben. "Omdat je vaak die afstand fietst, raak je eraan gewend", zegt Sam. Het is wel gezellig met zijn allen. Tuur fietst alleen naar school en luistert muziek met oordopjes in zijn oren. Tuur zegt over de langere reistijd: "Drie minuten lopen is fijner dan een half uur fietsen."

Veel veranderingen
Op de nieuwe school zijn er in het begin veel veranderingen, zoals het werken met een agenda en magister voor het plannen van huiswerk, lange schooldagen en verandering van leslokalen. Sam zegt daarover: "We kregen meteen veel informatie, veel app-berichten via de groepsapp en informatie hoe daarmee om te gaan. Als je ergens moeite mee had, dan hielpen ze je daarmee." Ramon vond dat het rooster goed werd uitgelegd. Ramon: "Toch vond ik dat ik in het diepe werd gegooid, omdat de leraren op school dachten dat de leerlingen de lokalen zelf wisten te vinden." De leerlingen krijgen ook huiswerk; dit zijn meestal de opdrachten die in de klas niet af zijn gemaakt. Het veranderen van leslokalen vindt Ramon fijn: "Even los van de concentratie en wat bewegen." Over de lange schooldagen zijn Sam, Pip en Ramon het wel eens: het valt wel mee, alleen Tuur wil liever de basisschooltijden.

Gezellig
Uit de ervaringen van deze Sonse brugklassers blijkt wel dat de overgang naar de middelbare school wel meevalt. Ook het huiswerk, fietsen en de schooltijden vallen erg mee en het went snel. Ze vinden het allemaal wel gezellig op de middelbare school.