Thea en Anton in de schoenenwinkel
Thea en Anton in de schoenenwinkel Foto: Wil Feijen

Anton en Thea Boudewijns waren 'Ondernemer van het jaar 2004'

Algemeen Ondernemersverkiezing

Son en Breugel - Anton en Thea Boudewijns werden in 2004 gekozen als 'Ondernemer van het jaar'. In dat jaar werd de onderscheiding voor de tweede keer uitgereikt. Samen met de oud-eigenaren van Boudewijns Schoenen wordt teruggeblikt naar het jaar 2004.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"In 1975 ben ik bij mijn ouders begonnen", blikt Anton terug. "Zowel de verkoop en de reparaties werden toen vanuit één pand gedaan. In 1988 hebben Thea en ik de zaak overgenomen. Mijn broer Albert was verantwoordelijk voor de reparaties, tassen en lederwaren en wij namen de schoenenwinkel onder onze hoede." Het echtpaar heeft veertig jaar als eigenaar samengewerkt in de zaak. Thea: "De rollen waren goed verdeeld. Ik deed de administratie en Anton de inkoop. Samen stonden we in de winkel en verkochten we de schoenen en alles wat daarbij hoort. Samen bezochten we schoenenbeurzen en onze twee kinderen gingen altijd graag mee."

Familiebedrijf
Enkele jaren geleden hebben Anton en Thea schoenenzaak Boudewijns Schoenen overgedragen aan hun zoon Bart. Bart is de vierde generatie Boudewijns die het familiebedrijf van ruim honderd jaar oud voortzet. "Dochter Marieke is wel geïnteresseerd in schoenen, maar meer om ze te kopen en te dragen", lacht Thea. De administratie van de winkel werd nog altijd gedaan door Thea. "Tot 31 december van het afgelopen jaar heb ik Bart hiermee geholpen. Vanaf 1 januari doet hij dit zelf", zegt Thea. Vader Anton is nog regelmatig in de winkel te vinden als Bart zijn hulp nodig heeft. Anton: "In februari en maart bezoeken we samen de beurzen en in het najaar gaan we weer met zijn tweeën op pad om op de beurzen inkopen te doen."

Filmpje
Ondanks dat de uitreiking al zestien jaar geleden is, weten Thea en Anton nog goed dat het erg onwennig was dat ze op het podium stonden na de bekendmaking. Het thema van dat jaar, 'Nieuwe wegen, nieuwe toekomst', vond de jury perfect bij dit ondernemersechtpaar passen. Anton: "Van tevoren werd een filmpje bij ons in de winkel opgenomen. We moesten dit natuurlijk geheim houden. Toch bleef het tijdens de avond spannend. Het filmpje met allerlei beelden uit Son en Breugel leidde op een gegeven moment naar onze winkel. De ontlading was groot bij ons. Eindelijk was het bekendgemaakt."

Stijgende lijn
Op de avond zelf en de dagen erna stroomden de felicitaties binnen, zowel van klanten als van collega-ondernemers. "Het is niet bekend of we meer schoenen hebben verkocht na de bekendmaking. De winkel was al een begrip in Son en Breugel en omstreken", zegt Anton. Thea vult aan: "Voor dames-, heren- en kinderschoenen kunnen de klanten terecht bij ons. We hebben altijd ingezet op goede merken, goede kwaliteit en goede service." Mede door de webshop is de verkoop van schoenen in een stijgende lijn gegaan. "Bart is hier goed op ingesprongen. Om de verkoop via een webshop te doen, heb je een fysieke winkel nodig. Dat is de juiste combinatie", vult Anton aan.

Saamhorigheid
Op de Ondernemersavond is de saamhorigheid groot onder de ondernemers. In een gemoedelijke sfeer bijkletsen en samen het glas heffen op de nieuwe 'Ondernemer van het jaar'. Of Anton en Thea aanwezig zijn op de Ondernemersavond is ten tijde van het interview nog niet bekend.