Afbeelding

Nederland in de ban van het coronavirus

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Het coronavirus is de laatste weken volop in het nieuws. Zijn er landen bijgekomen waar de besmetting van het coronavirus is gesignaleerd? Is het aantal besmettingen gestegen? Moeten er mensen in quarantaine, of erger, zijn er zelfs sterfgevallen te betreuren? Het coronavirus houdt sinds kort ook Nederland in de ban, naast de reeds bekende andere landen in de wereld.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eind januari het coronavirus uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Deze maatregel wordt alleen genomen als de dreiging internationaal en zeer ernstig is, plotseling ontstaat en ongebruikelijk en onverwacht is. Het is de zesde keer dat de WHO deze maatregel neemt.

Ontstaan
In december 2019 is in de regio Wuhan in China een uitbraak begonnen van een nieuw coronavirus, ook wel SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts, zijn verkouden, hoesten veel en hebben luchtwegklachten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat op zijn website weten dat er ‘wereldwijd maatregelen worden genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Verspreiding
Dat de verspreiding moeilijk tegen te gaan is, wordt steeds duidelijker nu blijkt dat in veel landen mensen besmet zijn met het virus. Donderdag 27 februari werd bekend dat de eerste besmetting in Nederland een feit is; de afgelopen dagen is het aantal zelfs al uitgebreid. De huisartsen, GGD en RIVM staan op scherp: iedere verdenking wordt nauwlettend gecontroleerd en waar nodig worden maatregelen getroffen. Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden vertelt: “Wij gebruiken het protocol dat landelijk gedeeld wordt met hulpverleners via lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. We zijn alert op mensen met griepverschijnselen die in hoog-risicogebieden zijn geweest.”

Lokaal
In zorgcentrum Berkenstaete wordt de berichtgeving over het coronavirus ook nauwlettend gevolgd. Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Archipel, vertelt: “In Berkenstaete proberen wij de verspreiding van infecties te voorkomen. De medewerkers werken volgens de richtlijnen voor (hand)hygiëne. Dit is standaard bij virusbestrijding; denk hierbij ook aan het norovirus. Als er verdenking is van een besmetting, dan handelen de specialisten ouderengeneeskunde en zorgteams van Archipel volgens een protocol en is er afstemming en samenwerking met de GGD: deze zorgt voor diagnostiek en meldt direct de verdenking aan het RIVM. Dit gebeurt op eenzelfde manier als bij andere infecties of verspreiding van een virus”

Ziekteverschijnselen
Dokter De Groot: “Als mensen met griepverschijnselen zich telefonisch melden, zullen ze gevraagd worden of ze in het buitenland zijn geweest en/of in contact zijn geweest met mensen bij wie het coronavirus is geconstateerd. Wordt deze vraag bevestigend beantwoord, dan heeft de arts de plicht dit te melden bij de GGD. Hebben patiënten griepverschijnselen zonder voorafgaand bezoek aan hoog-risicogebied, dan is het geen probleem dat zij de praktijk bezoeken.” Vervolgens wordt er door het RIVM en het Erasmus MC een test uitgevoerd. Hoe en waar de besmette patiënten behandeld worden, verschilt per geval. De zieke patiënt wordt ondertussen wel in quarantaine gehouden; dit kan in de thuissituatie zijn of in het ziekenhuis, waar hij/zij opgenomen wordt op een isolatiekamer met sluisdeuren.

Maatregelen

Eppie vervolgt: “Als Archipel hebben wij de verantwoordelijkheid voor het welzijn van en de zorg voor veel kwetsbare ouderen. En natuurlijk ook voor onze medewerkers en vrijwilligers. Wij hebben binnen onze organisatie een werkgroep Infectiepreventie en hygiëne; deze onderhoudt nauw contact met de GGD. De GGD en het RIVM informeren ons over de maatregelen die bij een besmetting genomen moeten worden om verspreiding te voorkomen.” Maatregelen die mensen zelf kunnen treffen zijn regelmatig handen wassen met handzeep, papieren zakdoeken/tissues gebruiken en na gebruik weggooien en voorkomen dat druppels tijdens het hoesten/niezen verspreid worden door in de binnenkant van de elleboog te hoesten/niezen.

Vaccineren
Verder wordt het advies gegeven om mensen die de griep hebben geen hand te geven, en verder gezond te leven. Dokter De Groot voegt er aan toe: “Voor risicopatiënten verwacht ik einde van het jaar een vaccin. Naast corona is influenza (de jaarlijkse griep) vooralsnog in Nederland veel gevaarlijker. Ik betreur de matige vaccinatiegraad in ons dorp en hoop dat corona wellicht bijdraagt aan het besef dat we mensenlevens kunnen redden als risicogroepen zich massaal laten vaccineren. Dit geldt overigens ook voor hulpverleners die kwetsbaren kunnen besmetten als zij zich niet laten vaccineren.”

Buiten de deur
Om het virus buiten de deur bij Berkenstaete te houden, worden alle medewerkers goed geïnformeerd en bezoekers wordt verzocht de handen extra goed te wassen en extra te ontsmetten met desinfecterende lotion. Eppie: “We attenderen bezoekers op hun eigen verantwoordelijkheid door middel van posters bij de ingangen: als mensen last hebben van griepverschijnselen én in besmet gebied zijn geweest of met iemand uit besmet gebied in aanraking zijn geweest, dan kunnen ze de locatie (tijdelijk) niet bezoeken. Op deze manier hopen wij onze cliënten en medewerkers zo lang mogelijk te beschermen tegen het corona-virus.”

Regio
Het coronavirus is inmiddels ook in Helmond vastgesteld. Een inwoonster uit deze stad was vorige week met haar gezin in het Italiaanse Lombardije, dat door de RIVM aangeduid is als risicogebied. De patiënt zit de komende veertien dagen in thuisisolatie, evenals haar gezinsleden. Haar gezinsleden zijn niet ziek, maar moeten volgens het protocol wel thuisblijven.

Honden en katten
Dat de ziekte overdraagbaar is van mens tot mens is een feit. Hoe zit het dan met huisdieren? Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam brengt dierenartsen in het land op de hoogte van het laatste nieuws. In een email laten zij weten dat ‘honden en katten hun eigen specifieke coronavirussen hebben, maar er is niet aangetoond dat ze mensen kunnen infecteren. Het consumeren van wilde dieren die de ziekte dragen zou de oorzaak zijn van de uitbraak van het coronavirus. Het is niet bekend of honden en katten mogelijk niet-klinische dragers van de ziekte zijn, dus het wordt aangeraden om de normale hygiëne protocollen te volgen bij de omgang met huisdieren. Honden en katten kunnen griepachtige ziekteverschijnselen vertonen die gepaard gaan met andere veel voorkomende virale infecties die niet op mensen kunnen worden overgedragen. Op dit moment is er dus geen bewijs dat gezelschapsdieren zoals honden en katten kunnen worden besmet met het nieuwe coronavirus.’

Laatste nieuws
Met de wijsheid van vandaag, kan morgen alles anders zijn. Kijk voor het laatste nieuws op www.rivm.nl en volg de adviezen van de huisartsen die tevens op thuisarts.nl vermeld staan.

In het kort
• Het nieuwe coronavirus kan longontsteking veroorzaken.
• Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen doorgeeft:
        o         Was uw handen vaak met zeep.
        o         Nies en hoest in uw elleboog.
        o         Gebruik papieren zakdoekjes.
•         Bel uw huisarts als de volgende 3 dingen voor u kloppen:
        1. U bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.
        2. U heeft koorts (38 graden of hoger).
        3. U hoest, of ademt moeilijk.
• Uw huisarts vertelt dan wat u moet doen. Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe

Bron: Thuisarts.nl

In de winkel is handzeep uitverkocht
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding