Muziekschool Music Dock
Muziekschool Music Dock Foto: Eva Wiselius

Muziek blijft, ondanks de coronacrisis

Algemeen Muziek

Son en Breugel - De scholen zijn dicht en dus ook de muziekscholen,maar de muziek blijft. Gelukkig. Als je langs het kanaal fietst, kom je langs een gesloten pand. De rolluiken zijn omlaag en de banner van Music Dock hangt er ietwat treurig bij. Het ziet eruit alsof het leven uit de muziekschool is. Maar niets is minder waar.

Het was voor veel docenten even slikken, want het is wel een dingetje: Muziekles via internet, maar hoe dan? Want als muzikant ben je toch gefocust op het geluid, op kwaliteit en die laat nogal eens te wensen over via diverse live-verbindingen. Er wordt veel met de leerlingen samen gespeeld en gezongen en ze begeleiden elkaar. Hoe los je dat op met de vertraging van een onlineverbinding?

In een situatie als deze is het roeien met de riemen die je hebt en er het beste van maken. Voor individuele lessen is het prima te doen met verbindingen van bijvoorbeeld Zoom en Microsoft Teams, voor groepslessen is het iets lastiger. Samen zingen en dansen is niet echt een optie, dus daarvoor worden alternatieven in het leven geroepen als video’s met lesmateriaal, oefeningen en opdrachten.

Het is voor de docenten meer voorbereiden, meer vooruit werken en creatief denken. Maar de blije gezichten van de leerlingen maken veel goed. Het is voor ieder een fijne afwisseling om even een bekend gezicht te zien en even met je hobby bezig te zijn. Regelmatig wordt een ander gezinslid de kamer uit ‘gebonjourd’ want het is echt even qualitytime. Even iets anders dan werk of huiswerk en even iemand anders voor je dan de paar gezichten die je nu 24/7 om je heen hebt.

Onlineles heeft ook zijn voordelen; geen reistijd, geen benzinekosten, je hoeft je kind niet te brengen en/of te halen en er hoeven geen broertjes/zusjes mee die helemaal geen zin hebben om de auto in te gaan. Voor sommige mensen is hiermee letterlijk de drempel weg om ook eens een proefles te nemen. Gewoon vanuit je eigen, veilige omgeving.

Al met al maken de docenten er samen het beste van. Ze kijken ondertussen wel uit naar het moment dat ze elkaar weer live kunnen ontmoeten in de fijne ruimte aan de Kanaaldijk Zuid, waar onder andere de open dag op 17 mei en de leerlingenmiddag op 7 juni voorlopig nog even met een vraagteken in de agenda staan.

Wil je zelf ook wel eens een muziekles proberen, zoals zangles, piano, gitaar, neem dan gerust eens een kijkje op www.musicdock.nl of neem via musicdock@hotmail.com direct contact op met Eva Wiselius voor informatie of om een proefles te plannen.