Genieten van de natuur in de eigen omgeving
Genieten van de natuur in de eigen omgeving Foto: Ingezonden

De PVGE in coronatijd

Algemeen

Son en Breugel - De 50-plus vereniging PVGE Son en Breugel met meer dan 700 leden moet zich ook in deze coronatijd aan de nieuwe situatie aanpassen. De richtlijnen in de huidige anderhalve meter samenleving moeten nauwgezet opgevolgd worden.

Vele activiteiten van de ongeveer 25 clubs, zoals van de fietsclub, de reis- en cultuurclub, de computergebruikersclub en wandelclubs zijn daarom stilgelegd. Ook de meer algemene evenementen als lezingen, voordrachten en uitstapjes zijn tot nader order uitgesteld. Intussen probeert het bestuur de contacten met de leden zo goed mogelijk in stand te houden. Wat zou nog wel door kunnen gaan? Mogelijk op een andere manier? Welke informatie en tips komen nu goed van pas? Wat leeft er onder de leden? Daarbij wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld beeldbellen, belrondes, extra nieuwsflitsen, mailverkeer en af en toe fysieke contacten op meer dan anderhalve meter afstand.

Beeldbellen
Het bestuur vergadert momenteel ongeveer elke twee weken met behulp van ‘beeldbellen’, dat wil zeggen elkaar niet alleen horen maar ook zien op het beeldscherm. Ze maken daarbij gebruik van het gratis programma Zoom, maar er zijn ook andere, bekende programma’s als WhatsApp, Facetime en Skype. Ook andere leden van onze vereniging maken gebruik van deze beeldbel-mogelijkheden. Zo nodig kan ondersteuning worden verleend. Zo kan er toch onderwerpen besproken en acties afgesproken worden. Er zijn ook leden en clubs die proberen hun activiteit en daarmee hun sociale contacten via gewoon bellen of via de mail en internet op een of andere manier door te zetten zoals de Franse-conversatieclub.

Belrondes
Vanaf het begin van de coronacrisis zijn vooral ook alleenstaande leden gebeld om te vragen hoe het in deze periode gaat, wat hen bezighoudt en wat de vereniging voor hen zou kunnen betekenen. Ondanks de ernst van de situatie zijn de meesten toch opgewekt en maken ze wat van deze quarantaineperiode. Mooi om ook te horen dat jonge mensen in ons dorp in sommige gevallen de helpende hand toesteken. Samen staan we sterk. Intussen wordt ook geprobeerd om belcirkels tussen een beperkt aantal leden op te zetten.

Nieuwsflitsen
In deze coronatijd waarin maatregelen en informatie snel kunnen veranderen heeft het bestuur besloten om elke twee weken een extra nieuwsflits voor de leden te laten uitkomen. Hierin staan dan mogelijk nieuwe ontwikkelingen, interessante activiteiten binnen en buiten de vereniging, mededelingen en mogelijk tips en belangrijke websites. Ook acties in ons dorp waar onze leden gebruik van kunnen maken worden genoemd. Bijvoorbeeld activiteiten om virtueel musea te bezoeken. Belangrijke algemene websites van bijvoorbeeld het RIVM en Rijksoverheid worden vermeld. Maar ook plaatselijke websites en telefoonnummers als van het CMD, de LEVgroep, gemeente en politie zijn nog eens op een rijtje gezet. De nieuwsflitsen staan ook op www.pvge-sonenbreugel.nl en zijn voor iedereen toegankelijk.

Vervolg
Nu mogelijk een aantal maatregelen in stapjes versoepeld gaat worden, wordt er met de leden gekeken welke activiteiten weer op een of andere manier hervat zouden kunnen worden. Waar hangt dat vanaf? Wat zou er dan moeten gebeuren? Stel dat de horeca onder bepaalde voorwaardes al in mei weer open mag, kunnen dan bijvoorbeeld lezingen ook weer doorgang gaan vinden? Zover is het allemaal nog niet, het bestuur blijft de maatregelen van de regering op de voet volgen.

Wat is het nieuwe ‘normaal’?
Wordt er anders tegen de wereld aangekeken, wordt er nagedacht over wat echt belangrijk is en wat ons allemaal bindt? Tijd om over het antwoord op deze vragen eens goed na te denken.

De PVGE wenst iedereen sterkte, troost waar nodig, en ook weer een voorspoedige nieuwe periode. Tel je zegeningen en geniet vooral ook van de natuur in de omgeving.